Kradljivac kipa Bruce Leeja osuđen na deset mjeseci zatvora u Mostaru

Lopov koji je ukrao statuu filmske zvijezde i majstora kung fua Bruce Leeja iz centra Mostara osuđen je na deset mjeseci zatvora od strane Općinskog suda u Mostaru, objavljeno je danas.

Općinski sud u Mostaru prihvatio je nagodbu koju je postiglo Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona s 46-godišnjim počiniocem, koji je već bio poznat po nizu drugih kaznenih djela.

Presudom je utvrđeno da je D. P. prvo opljačkao jednu trgovinu gdje je ukrao alat. Nakon toga, početkom marta, u Gradskom parku Zrinjevcu vandalizirao je brončanu statuu Brusa Lija, odnio je i pilio kako bi je prodao kao sekundarnu sirovinu.

Uskoro nakon toga, policija je pronašla i uhapsila lopova.

Općinski sud u Mostaru smatra da će desetomjesečna zatvorska kazna ispuniti svrhu sankcioniranja.

Statua Bruce Leeja postavljena je 2005. godine u centralnom mostarskom parku na inicijativu udruženja Urbani pokret – Mostar, koju su tada vodili današnji saborski zastupnici Nino Raspudić i Veselin Gatalo.

Postavljanjem statue filmske zvijezde, njihov cilj bio je da Mostar postane međunarodno prepoznatljiv po sasvim drugim razlozima od rata i razaranja, te da bude simbol otpora protiv nepravde.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79