Inicijativa za podršku nezavisnosti BiH dobila važnu podršku Italije

Iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića stigla je reakcija na kritike povodom njegove inicijative tokom posjete Italiji, gdje je predložio usvajanje parlamentarne rezolucije kojom bi se podržali nezavisnost i suverenitet Bosne i Hercegovine. Diplomatski savjetnik Bećirovića i ambasador Nerkez Arifhodžić istaknuo je kako je predsjedavajući Predsjedništva na vrlo impresivan način predstavio BiH u Italiji.

“Veliko mi je zadovoljstvo što mogu reći da je predsjedavajući Predsjedništva BiH dočekan na izuzetno visokom nivou u Rimu, što je prvi takav doček u posljednjih 17 godina. Bilo je izuzetno ugodno čuti koliki značaj sagovornici pridaju unapređenju odnosa i razmatranju budućih koristi za obje strane. Posebno je važno što su domaćini u Italiji iskazali duboko poštovanje prema Bećiroviću i njegovoj politici ubrzanog pristupa BiH prema EU i NATO-u”, istaknuo je Arifhodžić.

On je dodao kako je praksa da parlamenti mnogih prijateljskih država već godinama usvajaju rezolucije i deklaracije koje podržavaju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te da je podrška iz SAD-a, UK, Njemačke i drugih zemalja jasno pokazala važnost međunarodne podrške.

Arifhodžić je naglasio kako bi podrška Parlamenta Italije bila korisna, posebno u svjetlu nedavnih pokušaja koji su doveli u pitanje stabilnost BiH.

Osvrnuo se i na nedavnu podršku Italije prilikom usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, kao pozitivan znak njihove podrške.

“Dobrodošla je inicijativa Denisa Bećirovića o institucionalnoj podršci Italije našoj državi kroz parlamentarnu deklaraciju, posebno u ovom trenutku kada se suočavamo s izazovima koji dovode u pitanje našu zemlju. Ponosni smo na podršku prijateljske Italije, koja je nedavno istaknula da je BiH ‘dragulj u Evropi’ i ima ključnu ulogu u procesima na našem kontinentu”, zaključio je Arifhodžić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79