I BiH će biti u sistemu europskog digitalnog novčanika

Europski digitalni novčanik Wero, koji su osnovali europske banke i financijsko-tehnološke firme, uskoro će biti dostupan i u Bosni i Hercegovini.

Wero je novi sistem mobilnog plaćanja koji omogućuje europskim trgovcima i potrošačima jednostavne novčane transfere i transakcije u maloprodaji. Osnovan je s ciljem smanjenja troškova transakcija eliminiranjem posrednika u plaćanju. Europska inicijativa za plaćanje (EPI) koja stoji iza Wero-a želi konkurirati američkim financijskim divovima poput Mastercarda, Vise, te tehnološkim aplikacijama Googlea, Applea i PayPala.

Iako BiH nije članica Europske unije, implementacija Wero sistema se očekuje uskoro. Sparkasse banka, jedan od osnivača sistema, potvrdila je da se radi na uvođenju Wero-a u BiH, što će doprinijeti integraciji bh. marke s eurovalutom i europskim platnim sistemom.

Prema najavama, digitalni novčanik Wero će podržavati transakcije i bez pristupa internetu te omogućiti pohranu do tri hiljade eura. Očekuje se da će postati zakonsko sredstvo plaćanja u Europi, što će uključivati i prihvaćanje digitalnog eura od strane trgovaca širom kontinenta.

Predviđa se da će digitalni novčanici biti spremni za široku primjenu do 2026. godine. Digitalni novčanik neće služiti u marketinške svrhe, a korisnici će imati kontrolu nad dijeljenjem svojih informacija. Uz to, novčanik će olakšati svakodnevne aktivnosti poput unajmljivanja vozila ili potvrde identiteta putnika na aerodromima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79