Direktor BHR1 smijenio urednicu jer je puštala patriotske pjesme: “Najveći im problem Nazif Gljiva”

Dejan Kerleta, direktor BHR1 mailom je upozorio Enisu Hajdarević Šojko, urednicu na BHR1 da je zaprimio veliki broj prijava građana BiH koji su, kako tvrdi, negodovali zbog emitovanja pjesama iz perioda rata u BiH u programu radija. Konkretno, Kerleti je zasmetalo stvaralaštvo Nazifa Gljive.

Zbog toga, Enisa je danas smijenjena.

Održana je vanredna sjednica redakcijskog kolegija

Kolegij BHR1 je razmatrao slučaj emitovanja emisjie Narodna na BHR1 od 02.07.2024. godine gdje su emitovani segmenti muzičkih numera iz perioda ratnih dešavanja u BIH od 1992, do 1995, godine što je izazvalo negodovanie velikog broja građana i dobile izuzetno negative reakcije u medijima.

Kolegij ovo smatra ličim propustom urednika, jer se nije vodilo računa o posljedicama i reakcijama javnosti, i zaključuje da je sve sadržaje u programu potrebno prilagoditi društveno političkom kontekstu kako nijedan emitovani sadržaj ne bi izazvao uznemirujuće reakcije kod stanovnika u svim dijelovima BiH, te obavezno voditi računa o tome da je misija BHR1 da bude integrativni medij koji isključivo spaja, a ne razdvaja piše Smartinfo.

Kako se navodi u dokumentu, direktor BHR1 stavilja van snage ovlaštenje kojim je Enisa Hajdarevic Šojko ovlaštena da mijenja urednika Muzičkog programa Samira Ćulića. Do povratka urednika, 07.07.2024. godine svi snimljeni sadržaji, odnosno emisije moraju imati odobrenje za emitovanje od urednika Religijskog programa Dejana Garića koji će biti ovlašten da ga mijenja.

Od urednika Muzičkog programa se očekuje da po povratku sa godišnjeg odmora obavi razgovor sa autorom spornih programskih sadržaja i izvjesti članove Kolegija o slijedećim koracima kako se ne bi ponovili slični slučajevi i na koji način iste tretirati i sankcionisati, – navodi se u dokumentu koji objavljujemo.

Podsjetimo, ovakvo ponašanje BHR1 nije prvi put šokiralo javnost u BiH.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79