Malverzacije u Taekwondo savezu BiH: Ko je koristio pečat, i ko je uzimao 30% od sponzorskih ugovora?

Malverzacije u Taekwondo savezu BiH: Ko je koristio pečat, i ko je uzimao 30% od sponzorskih ugovora?


Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), kako saznajemo, otvorila je istragu u ovom slučaju, a o tome svjedoči i akt direktora SIPA-e Darka Ćuluma koji je u posjedu našeg portala.

Pečat i memorandum

Naime, Ćulum u aktu odaslanom krajem februara ove godine Ministarstvu pravde BiH, tačnije Upravnom inspektoratu, ističe da je član Predsjedništva i Upravnog odbora Taekwondo saveza BiH Branislav Njegovan istražiocima prijavio navodne nezakonitosti koje se u Savezu odvijaju posredstvom generalnog sekretara i Izvršnog odbora za olimpijski taekwondo „koji svjesno i namjerno u suprotnosti sa Statutom još od 2013. godine opstruiraju otvaranje jedinstvenog bankovnog računa Saveza“.

Igor Đukanović, Samir Šarić, August Orlović, Vedran Ćubela, Belmir Berberović,Branko Stanić,Veso Arežina kao članovi Izvršnog odbora za WT raspolažu imovinom Saveza suprotno Statutu i svojim nadležnostima. Zloupotrebljavaju podračun Izvršnog odbora za WT predstavljajući ga kao glavni račun Saveza, ostvarujući prihode preko njega u ime TKDS BiH. U demantu na pisanje portala fokus.ba od 28.07.2023.godine tvrde da TKD S BIH od 2013. godine ima otvoren glavni račun, što dovodi do zaključka da podračuna nema, što je u kontradiktornosti sa prethodni odlukama Izvršnog odbora za WT u kojim se nedvosmisleno pominje podračun od IO za WT.

Izvršni odbori su organi upravljanja WT i ITF sportom u Savezu. Nikako organi upravljanja Savezom i imovinom Saveza.

Po Statutu žiro računom Saveza, odnosno imovinom Saveza raspolaže Upravni odbor TKD S BIH. Potpisnici računa u skladu sa Statutom i Odlukom od 24.08.2013.godine su lica za zastupanje i predstavljanje saveza( tri člana predsjedništva TKDS BIH, Gen.sekretar i Zamjenik gen.sekretara) Nalogodavci članovi Predsjedništva za vrijeme obavljanja funkcije predsjedavajućeg.

Pečat Predsjedništva (bez broja) koristi se za ovjeru opštih i drugih akata ispred Saveza, koje potpisuje predsjedavajući Predsjedništva

Pečat Upravnog odbora (br. 4) koristi se za ovjeru akata koji donosi Upravni odbor kao izvršni i operativni organ Saveza, koje potpisuje predsjedavajući Predsjedništva koji predsjedava UO TKDS BIH.

Ta dva pečata su pečati Saveza kojima se ovjeravaju odluke iz nadležnosti Upravnog odbora kao izvršnog i operativnog organa u ime Saveza. Na primjer: o korištenju sredstava (imovine saveza),o aktivnostima Saveza, organizaciji takmičenja i slično. Pečatom Predsjedništva ovjeravaju molbe, zahtjevi i ostali akti u ime Saveza prema trećim licima (institucijama, privrednim subjektima itd.) koje potpisuje Predsjedavajući Predsjedništva TKDS BIH.

Pečati Gen.sekretara br.6 i Zamjenika gen.sekretara br.7 sekretari koriste isključivo u izvršavanju, sprovođenju ili pripremanju odluka Saveza, odnosno Upravnog odbora kao izvršnog organa Saveza u skladu sa Statutom.

Pečat Skupštine br.3, Nadzornog odbora br.5, Izvršnog odbora za WT br.1, Izvršnog odbora za ITF br.2 koristi se za ovjeravanje akata u okviru njihovih nadležnosti.

Predsjednik Skupštine, predsjednik Nadzornog odbora, predsjednik IO za WT i IO za ITF nisu LICA ZA ZASTUPANJE I PREDSTAVLJANJE SAVEZA. Samim tim svako korištenje pečata i potpisivanje prema trećim licima u ime TKDS BIH je zloupotreba ovlaštenja i lažno predstavljanje. Kod Izvršnih odbora nadležnost je upravljanje WT i ITF sportom u Savezu
U 2021. godini prihod TKDS BIH je iznosio preko 800.000,00 KM tom imovinom Saveza nezakonito su raspolagali Igor Đukanović kao predsjednik Izvršnog odbora za WT, Vedran Ćubela Gen.sekretar, August Orlović i Samir Šarić članovi IO za WT .

Uzurpirali su nadležnosti Upravnog odbora. Preko Izvršnog odbora za WT, donosili su Odluke o korištenju imovine Saveza što je u suprotnosti sa Statutom. Prema javnim institucijama aplicirali su za sredstva u ime Saveza lažno se predstavljajući kao izvršni,operativni organ TKDS BiH. koristeći pečate Izvršnog odbora(pečat br.1) ili pečat Gen.sekretara(pečat br.6) ovjeravajući Odluke i naloge za upotrebu sredstava i za lažno predstavljanje u ime Saveza. U periodu od održavanja Skupštine 29.05.2021.godine pa do februara2023.godine pečati Saveza, odnosno Predsjedništva(pečat bez broja) i Upravnog odbora(pečat broj 4) izvršnog,operativnog organa Saveza nisu bili u njihovom posjedu i nikako nisu mogli biti korišteni. Uvidom u odluke i revers o zaduženju pečata može se utvrditi ko je u tom periodu bio u posjedu pečata Predsjedništva i Upravnog odbora TKDS BIH.

Igor Đukanović predsjednik Izvršnog odbora za WT nije lice za zastupanje i predstavljanje Saveza, nije nalogodavac po finansijskom planu, niti kao predsjednik IO za WT može donositi i potpisivati odluke o upotrebi imovine Saveza.

Vedran Ćubela Gen.sekretar suprotno Statutu obavljao finansijske transakcije i raspolagao imovinom Saveza, August Orlović 10 godina jedini potpisnik računa TKDS BIH što je u suprotnosti sa Statutom i odlukom Upravnog odbora.

Haris Husić i Mladen Ristić kao treneri reprezentacije i članovi Upravnog odbora TKDS BIH su u klasičnom sukobu interesa jer Upravni odbor je zadužen za brigu oko reprezentacije. Otvara im se mogućnost za trgovinu uticajem, diskriminaciju kao i revanšizam prema reprezentativcima i potencijalnim kandidatima za reprezentaciju. Mogu da izbjegavaju jasno propisane kriterije za odabir reprezentativaca jer za svoje postupke, rad i rezultate sami sebi podnose izvještaje.

Imaju mogućnost da preko UO TKDS BIH direktno utiču na mišljenje ostalih članova UO TKDS BiH, kao i na mišljenje i stav Izvršnog odbora za WT, koji je podređeni organ Upravnom odboru. Upravni odbor usvaja i verifikuje odluke Izvršnog odbora samim tim Ristić i Husić svojim glasovima mogu prihvatiti ili odbiti verifikaciju odluka Izvršnog odbora. Što je klasičan primjer trgovine uticajem i sukoba interesa.

Za početak možemo uzeti primjer iz 2022 godine kada je trenerski tim na čelu sa Harisom Husićem koji donosi sve odluke u ime tima direktno nanio štetu Iri Grgić i Dzejni Hamzić koje su bile juniorske reprezentativke BiH.Tada su samo mjesec dana prije Svjetskog juniorskog prvenstva odlučili da ne poštuju tabelu koju je verifikovao Upravni Odbor TKDS BiH i njih dvije “gurnu” da rade tromeč iako tabela jasno kaže “ako između takmičara postoji razlika veća od 10 bodova tada nema tromeča već idu direktno”Ali nešto drugo bilo je u pitanju.

Džejna Hamzić koja je do tada bila član TKD kluba Novi Grad (prebjegla u drugi klub poslije ovoga)gdje je Haris Husić glavni trener ona je morala da radi tromeć sa kćerkom gore pomenutog Augusta Orlovića koji obnaša sve moguće funkcije u savezu.Haris Husić izlazi u susret svo “prijatelju” zbog ličnih interesa i daje njegovoj kćerki šansu da izbori odlazak na Svjetsko juniorsko prvenstvo.Naime sve ovo radi da bi izbjegao tromeč za njegovog sina znajući da ako zadovolji Augusta niko neće pokrenuti temu tromeča Harisovog sina Benjamina Husića.

Iri Grgić koja je prije toga osvojila srebro na evropskom prvenstvu 2020 u kadetima zbog ličnog animoziteta prema njenom ocu isto daje da radi tromeč ako želi da ide na Svjetsko.I šta se dešava? Ove dvije cure koje su bile dragulji Taekwondo reprezentacije padaju u tešku depresiju zbog nepravde koja im je učinjena i nisu bile sposobne da rade tromeč.
Da bi se zaštitili donijeli su odluku o novoj tablici i o novom načinu bodovanja.Donio je Izvršni Odbor za WT u kom sjede,a ko drugi već svi ranije pomenuti u textu.
Treba napomenuti da je jedino prva tabela validna jer je verifikovana od strane UO TKDS BiH.Druga tabela nije ovjerena od Upravnog Odbora i samim tim je nelegalna gdje dolazimo do zaključka da svi članiovi Izvršnog Odbora u sprezi sa Harisom Husićem koji povlači sve konce kad je reprezentacija u pitanju trebaju da odgovaraju za više djela koja su počinili:

  • Trgovina uticajem,
  • Nepotizam,
  • Diskriminacija
  • Zloupotreba položaja i nanošenje duševne boli

Jedna od ove dvije cure je prestala da trenira jer nikad više nije mogla da se vrati na staro dok drug je pobjegla iz Taekwondo kluba Novi Grad (Harisovog kluba)i pokušava da se vrati na stari put.Nadamo se da neće odustati.

Sve ove navode potkrijepljuje i činjenica da je SIPA oduzela dobar dio dokumentacije iz TKDS BiH. Predmet je formiran i otišao je u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine!


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija