Njemački brod udario u most na Dunavu, potonulo 1.000 tona đubriva

Njemački brod udario u most na Dunavu, potonulo 1.000 tona đubriva


Sinoćnja plovidbena nesreća na Dunavu kod graničnog prijelaza Bačka Palanka-Ilok izazvala je ekološki incident nakon što je njemački brod “Antonia” udario u nosivi stub mosta “25. maj”. Brod je u barži “Lola – 5” prevozio oko 1.000 tona vještačkog azotnog đubriva koje je potonulo u rijeku.

Hrvatske vlasti odmah su zatvorile granični prijelaz Ilok, a putnicima se preporučuje korištenje alternativnih pravaca. Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije, u saradnji s Agencijom za zaštitu životne sredine, prati situaciju na Dunavu i utvrđuje eventualni utjecaj nesreće na okoliš.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić od nadležnih institucija u Srbiji zatražio je hitno izjašnjenje o ekološkom akcidentu, a provjeravaju se i moguća oštećenja na mostu.

Pitanje utjecaja nesreće na okoliš, kao i daljnje mjere koje će biti poduzete, postaju prioritetne teme za relevantne agencije i institucije uključene u rješavanje ovog incidenta.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija