Mijatovićevo “sabiranje” minimalne plate uznemirilo radnike

Mijatovićevo “sabiranje” minimalne plate uznemirilo radnike


Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, Vojin Mijatović, izazvao je uznemirenost radnika svojim nespretnim izjavama u vezi s minimalnom platom.

Tokom sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, Mijatović je konfuzno komentirao minimalnu platu, tvrdeći da iznosi 614 KM, dok zapravo iznosi 619 KM.

– Minimalna plata koja je određena, čini mi se 614 KM, plus topli obrok, plus prijevoz, plus pomoć koja je odobrena od Vlade FBiH, bez poreznog opterećenja, dolazi do mnogo većeg iznosa nego što je tih 1.000 KM – rekao je, između ostalog, Mijatović.

Međutim, radnici su razočarani neispunjenim obećanjem o minimalnoj plati od 1.000 KM od 1. januara. Pomoć od 2.520 KM, koju je Vlada predložila poslodavcima, nije obavezujuća, a radnici izražavaju nezadovoljstvo.

– Vlada FBiH nije ispunila dato obećanje i to je jedna od dvije za radnike jedino bitne istine. Žalosno je da Savez samostalnih sindikata BiH na čelu sa Selvedinom Šatorovićem koji je ovaj iznos (minimalna plata 1.000 KM) zagovarao već dvije godine i koji je prevaren ovim potezom vlade, sada šuti. To pokazuje drugu istinu, Sindikat je u službi vlasti.

Dalje, u javnosti se čulo da je Vlada FBiH donijela odluku o najnižoj plaći za 2024. godinu u saradnji sa Ekonomsko-socijalnim vijećem FBiH, koje već godinu dana ne postoji ni formalno, a kamoli stvarno. Zašto? Zato što delegacija Sindikata u ESV-u je ona koju je sebi birala prethodna vlast, a ova trenutna bi najradije neke druge sindikate, ali oni nažalost nemaju legitimitet jer nemaju brojnost – govori Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine.

Osvrnula se na pomoći poslodavaca radnicima koju je preporučila Federalna vlada.

– Ta takozvana pomoć Vlade FBiH koja nije obavezujuća, “dovoljna je da smiri” jedino dio radničke klase kojeg se sve vlade boje u slučaju eventualne pobune, a to je javni sektor. Nimalo čudno da je upravo u ovom sektoru u toku potpisivanje novih kolektivnih ugovora sa povećanim satnicama. Oni koji su ponovo izdani su radnici u realnom sektoru. Oni su ponovo prepušteni sebi i volji svojih poslodavaca, istakla je Beširović, javlja Faktor.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija