Ilegalna trgovina duhanom u Bosni i Hercegovini i dalje izuzetno visoka

Ilegalna trgovina duhanom u Bosni i Hercegovini i dalje izuzetno visoka


Ilegalna potrošnja duhanskih proizvoda u Bosni i Hercegovini ostaje izuzetno visoka, pokazalo je najnovije IPSOS istraživanje.

Rezultati ukazuju na zabrinjavajuće trendove, iako su nadležne agencije, poput Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Granične policije BiH, angažovane u suzbijanju ilegalne trgovine duhanom.

Prema istraživanju, 35% potrošnje duhanskih proizvoda u BiH je ilegalno, a šverceri, posebno oni koji trguju cigaretama i rezanim duhanom, i dalje dominiraju na tržištu. Volumen ilegalnih cigareta na tržištu porastao je više od četiri puta u godini dana, dok se ilegalni rezani duhan i dalje zadržava na visokim nivoima.

Zabrinjavajuće je što su ilegalne cigarete iz Kosova ili potpuno bez porezne markice postale uobičajene na tržištu Bosne i Hercegovine. Ova pojava ukazuje na to da šverceri aktivno djeluju i pronalaze nove kanale distribucije, izbjegavajući nadzor vlasti.

Prosječna cijena ilegalnih cigareta približava se cijeni legalnih, što dodatno podstiče potrošnju ilegalnih proizvoda. Istraživanje je otkrilo da se ilegalni rezani duhan često nabavlja na pijacama, ali i od uličnih prodavača i poznanika.

Ekonomski gubici zbog crnog tržišta duhana procjenjuju se na oko 400 miliona KM godišnje, što predstavlja značajan iznos koji bi mogao biti usmjeren ka ključnim investicijama u zemlji.

Iako je zabilježen blagi pad u odnosu na prethodnu godinu, problem ilegalne trgovine duhanom ostaje ozbiljan izazov, što potvrđuje i ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

Hadžić naglašava da je porast ilegalne potrošnje duhana alarmantan te da vlasti moraju preduzeti dodatne mjere kako bi suzbile ovaj problem. Iako su napore agencija važne, istraživači predlažu dodatne strategije, uključujući edukaciju javnosti, jačanje kontrole na granicama i saradnju s drugim zemljama u regionu kako bi se suzbila međunarodna trgovina ilegalnim duvanom.

Iako je istraživanje pokazalo ozbiljnost situacije, ostaje pitanje kako će vlasti odgovoriti na ove izazove i smanjiti štetu uzrokovanu ilegalnom trgovinom duhanom u Bosni i Hercegovini.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija