Taksista iz BiH kažnjen sa oko 23.000 KM radi prijevoza migranata

Policijski službenici Policijske postaje Ston zaustavili su taksi vozilo, na području Stona, a incident je doveo do otkrića nezakonitog prelaska državne granice.

Vozač taksi vozila, 38-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, koji se privremeno boravi u Hrvatskoj, prevozio je više stranih državljana koji su prethodnog dana pješice ilegalno prešli granicu između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su putnici prešli granicu izvan zvaničnih mjesta predviđenih za prelazak državne granice. Nakon nezakonitog prelaska granice, angažirali su taksi vozača putem mobilne aplikacije kako bi ih prevezao do Splita.

Vozač taksi vozila suočava se s optužbom za prekršaj “Pomaganje državljaninu treće zemlje u nezakonitom prelasku, tranzitu i boravku”.

Na temelju Optužnog prijedloga, 38-godišnji državljanin BiH doveden je na Općinski sud u Dubrovniku, gdje mu je izrečena novčana kazna od visokih 12.200 eura.

Iako je vozač kažnjen, istražitelji će vjerojatno nastaviti s istragom kako bi identificirali druge uključene u organizaciju ovakvih ilegalnih prelazaka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79