Sarajevska policija nastavlja uspješne akcije: Oduzimanja vozila vozačima s neplaćenim kaznama

Sarajevska policija nastavlja uspješne akcije: Oduzimanja vozila vozačima s neplaćenim kaznama


Sarajevska policija nastavlja oštru praksu oduzimanja vozila vozačima koji ne izmiruju svoje novčane obaveze prema prometnim prekršajima. Najnovija akcija provedena je u ulici Huseina Đoze na općini Ilidža, gdje su policajci kontrolirali vozilo Ford Focus. Vozač, identificiran kao A. I. (29) iz Sarajeva, zatečen je s dugom od 7.536,00 KM po osnovu neplaćenih kazni.

Ispostavilo se da je 29-godišnjak višestruki povratnik u činjenju prekršaja iz područja prometne sigurnosti. Privremeno mu je oduzeto vozilo, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo najavljuje podnošenje Zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Ova akcija slijedi nakon sličnog slučaja dan ranije, kada je na raskrsnici ulica Huseina Đoze i Butmirske ceste policija oduzela BMW vozaču Z. O. (26) iz Sarajeva. Z. O. je imao dug od 13.465,40 KM po osnovu neplaćenih kazni te je također bio višestruki povratnik u činjenju prekršaja iz područja prometne sigurnosti.

Praksa oduzimanja vozila postaje sve češća, a njen cilj je osigurati poštivanje zakona o prometu. Policija jasno pokazuje nultu toleranciju prema vozačima koji ne podmiruju svoje obaveze, istovremeno pokušavajući smanjiti broj višestrukih povratnika u činjenju prometnih prekršaja.

Dugovanja vozača, kao što su ova dva slučaja, postaju ozbiljan društveni problem, a njihovo rješavanje prelazi iz domene prometne sigurnosti u sferu pravosuđa. Oduzimanje vozila postaje sveprisutno sredstvo kako bi se potaknulo poštivanje zakona i sprječavalo nepoštivanje prometnih pravila.

Ovakve akcije šalju snažno upozorenje vozačima da ozbiljno shvate svoje obaveze prema prometnim pravilima te da ne plaćanje kazni može rezultirati gubitkom njihovih vozila. Policija nastoji podići svijest o važnosti poštivanja zakona u prometu i potaknuti vozače na odgovorno ponašanje.

Suradnja policije i pravosudnih organa u cilju smanjenja prekršaja:

Ova koordinirana akcija policije i pravosudnih organa svjedoči o zajedničkom naporu kako bi se smanjila učestalost prekršaja u prometu. Oduzimanje vozila postaje sredstvo koje ima svrhu ne samo kažnjavanja, već i sprečavanja ponovljenih prekršaja i unapređenja opće prometne sigurnosti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija