Ekonomska nesigurnost tjera mlade iz BiH

Ekonomska nesigurnost tjera mlade iz BiH


Ekonomska nesigurnost i odlazak mladih: Poziv na hitne korake Vlasti u BiH

U Bosni i Hercegovini, mladi se suočavaju s ozbiljnim izazovima usljed ekonomske nesigurnosti, a pitanje nezaposlenosti postalo je centralna tema njihovih briga. Ovaj problem je usko povezan sa složenom političkom situacijom, stanjem naroda, mentalitetom, nacionalnim netrpeljivostima i sveprisutnom tendencijom odlaska mladih u zemlje Evropske unije u potrazi za boljim životom piše Crna-Hronika.

Politika u Bosni i Hercegovini karakteriše politička stagnacija, često rezultat etničkih podjela. Tri konstitutivna naroda – Bošnjaci, Srbi i Hrvati – imaju svoje političke predstavnike, što stvara složen sistem vlasti. Ova politička podjela često dovodi do blokade reformi i otežava donošenje odluka koje bi unaprijedile ekonomski razvoj i zapošljavanje.

Stanovnici Bosne i Hercegovine suočavaju se sa stvarnim izazovima u svakodnevnom životu. Visoka nezaposlenost, niska primanja i ograničene mogućnosti za profesionalni napredak stvaraju atmosferu ekonomske nesigurnosti. Mentalitet, duboko ukorijenjen u našoj historiji, može otežati promjene i prilagođavanje novim ekonomskim modelima.

Nacionalne netrpeljivosti ostaju prisutne, a prošli sukobi ostavljaju duboke ožiljke na društvu. Balansiranje između očuvanja kulturnog identiteta i zajedničkog društva predstavlja izazov.

Mladi se često suočavaju s ovim tenzijama dok nastoje stvoriti zajedničku budućnost.

Na kraju, oni koji nastoje i teže ka tome da stvaramo zajedničku budućnost uglavnom budu okarakterisani kao neshvaćeni, nerazumni, te popuštaju pod pritiscima i napuštaju našu domovinu, a itekako dobro budu shvaćeni i prihvaćeni u zemljama EU, gdje se u većini slučajeva ostvare i budu uspješni.

Ostanak u BiH vs. Odlazak u EU: Dilema mladih

Ekonomska nesigurnost i nezaposlenost često tjeraju mlade da razmatraju opciju odlaska u zemlje Evropske unije u potrazi za boljim životom i karijernim mogućnostima. Ova migracija mladih talenata stvara dodatni pritisak na domaću ekonomiju i zajednicu.

U konačnom, rastući problem nezaposlenosti i ekonomske nesigurnosti među mladima u Bosni i Hercegovini zahtjeva hitne i odlučne korake od strane vlasti. Edukacija prilagođena potrebama tržišta rada, podrška preduzetništvu, međunarodna saradnja, promocija tolerancije i dijaloga te borba protiv korupcije su ključni elementi koji mogu označiti prekretnicu u stvaranju boljih uslova za mlade generacije.

Bez obzira na političke i etničke razlike, moramo zajedno raditi na stvaranju integrisanog pristupa koji će omogućiti sveobuhvatnu transformaciju društva.

Ako vlast i politika nastave po starom, rizikuju gubitak povjerenje mladih, dovodeći u pitanje svoju vlastitu legitimnost. Sada je trenutak za konkretnu akciju, jer samo zajedničkim naporima možemo graditi put ka održivoj budućnosti u kojoj će mladi imati priliku ostati u svojoj zemlji i doprinositi njenom napretku.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija