Eksploatacija rude u Medni kod Mrkonjić Grada izaziva ekološku katastrofu, a inspekcija ne reaguje

Eksploatacija rude u Medni kod Mrkonjić Grada izaziva ekološku katastrofu, a inspekcija ne reaguje


Mještani sela Medna, nedaleko od Mrkonjić Grada, suočavaju se s ozbiljnim ekološkim problemima nakon dvije godine eksploatacije rudnika u njihovom području. Investitor je dobio dozvolu za otvaranje rudnika početkom 2021. godine, ali se nakon gotovo dvije godine stanje dramatično pogoršalo.

Voda u manjim potocima koji se ulijevaju u rijeku Sanu postala je zagađena teškim metalima, što ozbiljno ugrožava životnu sredinu i zdravlje mještana. Mještani izražavaju očaj zbog uništavanja prirode i ističu da ne mogu više napajati stoku niti koristiti vodu za piće.

DW je već izvještavao o ovom problemu, navodeći visoke vrijednosti teških metala u vodotocima, ali situacija se sada pogoršala do te mjere da prijeti zdravlju stanovništva u cijelom slivu rijeke Sane, uključujući područja Ribnika, Ključa i Sanskog Mosta.

Centar za životnu sredinu je izvijestio o visokom stepenu zagađenja u vodotocima i upozorio na ozbiljne posljedice za biljni i životinjski svijet u cijelom slivu. Građani, sportski ribolovci i nevladine organizacije izražavaju zabrinutost i traže odgovornost od inspektorata i investitora.

Uzorci vode iz potoka Grabovac, koji izvire kod rudnika i ulijeva se u rijeku Sanu, pokazali su prisutnost jalovine i teških metala, čime su potoci svrstani u prvu kategoriju otpadnih voda. Stanovnici Ribnika, Ključa i Sanskog Mosta također upozoravaju na promjenu boje rijeke, koja se nekada mogla koristiti za piće.

Nezavisni odbornik u skupštini Mrkonjić Grada, Sergej Milanović, optužuje vlast da ignorira ekološke probleme i tvrdi da se radi o bezvlašću. On inzistira na podizanju krivičnih prijava protiv odgovornih lica za ugrožavanje zdravlja stanovništva.

Uprkos apelima građana i organizacija, inspektorat Republike Srpske još uvijek nije reagirao niti pružio informacije o stupnju zagađenosti i mogućim mjerama. Ministarstva koja su izdala dozvole za rad rudnika sada prebacuju odgovornost na inspekciju, dok mještani strahuju za budućnost svojih zajednica.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija