Lejla zbog posla dnevno popije i do 20 kafa

Lejla zbog posla dnevno popije i do 20 kafa


Višestruko nagrađivana baristica Lejla Krasnić iz Bosne i Hercegovine otkriva tajne savršene kafe. Lejla ističe da je ključ za dobru kafu prije svega u kvalitetnom zrnu koje je pravilno isprženo kako bi se postigle najfinije arome.

Unatoč brzom tempu života, Lejla primjećuje da u bosanskohercegovačkom društvu još uvijek postoji poseban ritual ispijanja kave koji se cijeni i uživa u njemu. Za razliku od nekih drugih zemalja gdje je kava često brza i bez ikakve ceremonije, ovdje se i dalje cijeni vrijeme koje se odvaja za uživanje u ovom napitku.

– Pijem dosta kafe, jutro započinjem duplim Espressom i V60 filter kavom. I obzirom da pripremam gostima svakodnevno kavu, provjeravam kvalitetu svake kave – tako da dan završim s 15 do 20 popijenih kafa, istaknula je Lejla.

Rođena i odrasla u sarajevskoj mahali, Lejla je već od malih nogu učestvovala u pripremi kafe. Svoj dan započinje s duplim Espresso i V60 filter kafom, a zbog svoje struke, svakodnevno provjerava kvalitetu kafe, što često rezultira s 15 do 20 popijenih šoljica dnevno.

Lejla se također ističe i na međunarodnoj sceni. Nedavno se vratila s London Coffee Festivala gdje je bila jedina takmičarka s Balkana.

– Nije svako takmičenje isto, pa se pripremam nakon što saznam pravila. Svaki put pomjeram svoje granice u kreativnosti i prezentaciji. Spremanje kafe u kasnim večernjim satima je moj način pripreme, a ponekad traju do jutarnjih sati”, objasnila je Lejla.

Iako su pripreme za takmičenje naporne, Lejla ističe da pomjera svoje granice u kreativnosti i prezentaciji te se trudi biti što bolja.

– Mi imamo taj poseban ćejf, vrijeme koje odvojimo da uživamo sami ili u razgovoru s nekim. I usprkos užurbanom životu još uvijek uspijevamo odvojiti to vrijeme. Dok je u inozemstvu uvijek to brzinska kafa, često za ponijeti gdje nema nikakvog ćejfa”, zaključuje Lejla za Bljesak.info.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija