Rusi kritikovali Bećirovića: To može samo dovesti do novog krvavog sukoba

Rusi kritikovali Bećirovića: To može samo dovesti do novog krvavog sukoba


Ruski ambasador u Ujedinjenim narodima, Vasili Nebezna, iznio je kritike na račun Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), tvrdeći da predsjedavajući Denis Bećirović nije imao odobrenje ostalih članova Predsjedništva za obraćanje pred Vijećem sigurnosti, što smatra protivljenjem ustavnom poretku BiH.

Nebezna je rekao da takvi potezi mogu dovesti do novog krvavog sukoba.

– Time se potkopava nadležnost Predsjedništva i interes entiteta, to je teško kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. To može samo dovesti do novog krvavog sukoba. Ovdje se pokušavaju provesti zapadnjačke ideje unitarističke države, rekao je ruski ambasador, javlja Oslobođenje.

Također, Nebezna je kritikovao visokog predstavnika Christiana Schmidta, optužujući ga da stvara nepovjerenje među narodima BiH i nastoji od BiH napraviti kolonijalnu zajednicu. Smatra da Schmidt nema podršku konstitutivnih naroda BiH te da zbog toga ne bi trebao sjediti u Vijeću sigurnosti. Izrazio je nadu da će se OHR kao institucija ubrzo ugasiti.

Nebezna je također kritikovao rezoluciju o genocidu u Srebrenici, navodeći da je to teško kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH te da ne uživa povjerenje svih u BiH.

Također je optužio Nijemce za licemjerstvo povodom učešća u provođenju rezolucije o genocidu u Srebrenici:

– Zašto su Nijemci adovakti ovog nacrta, a oni su počinili genocid dva puta u prošlom stoljeću?, pitao je Nebezna.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija