Osveta direktora Ahmeda Kulanića? “Radnicima prijeti otkazima zbog propalog plana promjene logotipa”

Osveta direktora Ahmeda Kulanića? “Radnicima prijeti otkazima zbog propalog plana promjene logotipa”


Na e-mail redakcije Crne Hronike stiglo je anonimno pismo koje potpisuju “ogorčeni radnici Memorijalnog centra Sarajevo”. Kažu da pismo šalju anonimno iz elementarnih egzistencijalnih razloga, a sve nakon što su se pobunili na stanje u Memorijalnom centru Sarajevo.

“Naša imena ne smijemo objaviti zbog strahovlade sadašnje uprave, tačnije strahovlade direktora Ahmeda Kulanića”, započinju svoje obraćanje javnosti ogorčeni radnici.

Prema njihovim riječima, direktor Kulanić je krenuo u osvetnički pohod prema radnicima, a nakon što je propao plan promjene logotipa Centra.

“Prijeti nam otkazima, prema pojedicima se vrši neljudski progon, mobing i sve druge moguće oblike diskriminacije. Direktor je dostavio papir-naredbu kojom nalaže da nekoliko uposlenika, na koje se okomio, svakih sat vremena popunjavaju šta su radili u tom satu na poslu”, stoji u pismu radnika.

Radnici u pismu navode kako se sa dolaskom Kulanića ljudi zapošljavaju bez prolaska konkursne procedure, a navodno je jednoj osobi obećana pozicija savjetnika direktora.

“Dotična kolegica nije mogla proći konkursnu proceduru, jer je drugi kandidat bio mnogostruko bolji prema konkursnim pravilima, ali je ista dobila dobro plaćenu i povlaštenu poziciju savjetnice direktora”, govore radnici.

Dalje navode kako je ista osoba, pored pozicije savjetnice direktora, ubačena i u Upravni odbor MCS.

Identitet osobe redakcija CH neće objaviti dok se ne oglasi direktor Kulanić, a kojem smo elektronskim putem poslali upit o navodima radnika.

“Najveći apsusd krije se u činjenici da je A.B. ušla u Upravni odbor MCS ispred reda uposlenika, a da do toga momenta nije upoznala niti jednog uposlenika MCS, dakle čim je prvi put kročila u firmu i potpisala prvi Ugovor o radu na godinu dana, postala je član Upravnog odbora iz reda uposlenika, navode radnici.

U pismu navode i da se nad radnicima vrši mobing i prijetnje kako će dobiti otkaze.

“Direktor Kulanić i savjetnica A.B. redovno i svakodnevno idu po kancelarijama i udruženo vrše pritisak na uposlenike uz prijetnje da se “lahko može ostati bez posla”, ukoliko ne budu poslušni direktorovim željama. Dalje, često se dešava da uposlenici imaju slučajeve u kojima tokom korespondencije sa strankama MCS, u kojima su uposlenici dužni upozoriti te iste stranke o pravima i obavezama koje se ne smiju kršiti prema Statutu i Pravilniku MCS, u situacijama u kojima stranke prekrše procedure i budu opomenuti, da te iste stranke bliske direktoru hladno zaprijete riječima: “Zvat ćemo vam Ahmeda…”. On im uvijek, u pravilu, ispuni tražene želje i interese koje stranke imaju u tom momentu. Zbog navedenog, uposlenici više ne znaju kako da se ponašaju, tj. da li rade samo prema Zakonu i procedurama ili pak prema željama direktora i njegovih drugova koji za svaku sitnicu zovu svog ahbaba Kulanića. Nažalost, on ne smije nikome reći NE, osim svojim uposlenicima kojima redovno upućuje oholo i okrutno “NE””, govore u pismu radnici.

Dalje navode kako je direktor Kulanić sebi dao povišicu od 1.000 KM.

“Direktor Kulanić je prilikom ocjenjivanja radnika naredio rukovodiocima da gotovo niko ne može biti ocijenjen ocjenom “naročito uspješan”, jer to za sobom povlači poticaj radnicima na plaću u iznosu od 5%. Zato je rukovodiocima striktno naredio da svi mogu dobiti ocjenu “uspješno” i time tek 2% povećanja na plaću. Ali, isti taj direktor, koristi se pozicijom moći i sam sebi poveća koeficijent na preko 8.0! Time je sebi plaću povećao preko za 1000 KM”, tvrde ogorčeni radnici.

Na kraju pisma su naveli kako je dolaskom direktora Kulanića uspostavljen sistem strahovlade te da radnici koji se usprotive završavaju na disciplinskoj komisiji. Kažu i da “radnici masovno daju otkaze zbog pritiska koji postaje nepodnošljiv”, te su na reakciju pozvali inspekciju i Ministra za boračka pitanja.

Upit smo elektronskim putem poslali i direktoru Ahmedu Kulaniću, a isti ćemo objaviti kad ga dobijemo.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija