Korak naprijed: Travnik otvara prihvatnu stanica za žrtve nasilja

Korak naprijed: Travnik otvara prihvatnu stanica za žrtve nasilja


Zaštita žrtava nasilja postaje sve važnija tema u Bosni i Hercegovini, s obzirom na brojne nemile događaje koji su se nedavno desili. U skladu s tim, Travnik će postati prva općina u Srednjobosanskom kantonu koja će osposobiti prihvatnu stanicu za sve one koji budu trebali ovakvu vrstu pomoći.

Načelnik Travnika, Kenan Dautović, pojasnio je detaljnije o čemu je riječ, ističući izuzetnu važnost nastavka rada na terenu kada je riječ o pružanju podrške žrtvama nasilja.

Travnik trenutno ima Centar za socijalni rad u kojem je neko ostavio stan u centru grada za potrebe žrtava nasilja. Međutim, procijenjeno je da jedna soba koja se koristila za te svrhe u prethodnom periodu nije dovoljna. Zbog toga je u toku renoviranje tog stana kako bi služio kao privremeni smještaj, s obzirom na to da Travnik nema sigurnu kuću. Ova akcija će omogućiti pružanje podrške žrtvama nasilja u ključnim prvim 48 satima, što predstavlja važan korak naprijed za Travnik.

Nakon što se osposobi prihvatna stanica, dežurstvo od 24 sata bit će na usluzi građanima u potrebi. S obzirom na sve češće prijave slučajeva nasilja u porodici, bilo je neophodno osposobiti prihvatnu stanicu u punom kapacitetu.

Kenan Dautović je naglasio da nasilje nastaje u samoj porodici te da je potrebno započeti s njegovim iskorjenjivanjem od samih korijena.

U Travniku je formiran multidisciplinarni tim koji uključuje općinsku službu, policiju, tužilaštvo, sudstvo, Centar za socijalni rad, Centar za mentalno zdravlje i nevladin sektor kako bi se identificirala djeca koja imaju devijantno ponašanje, pa čak i nasilno.

Cilj je prepoznati i djelovati na vrijeme kako bi se spriječilo nasilje u porodici i njegove negativne posljedice.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija