Poreska uprava omogućila notarima uvid u stanje poreskih obaveza

Poreska uprava omogućila notarima uvid u stanje poreskih obaveza


Poreska uprava Republike Srpske (RS) omogućila je Notarskoj komori RS uvid u izvještaj sa podacima o stanju poreskih obaveza za porez na nepokretnosti, što predstavlja olakšicu kako za građane, tako i za članove Komore.

Danas je u Banja Luci potpisan sporazum između direktora Poreske uprave RS, Gorana Maričića, i predsjednika Notarske komore RS, Borislava Radića, kojim je definisan međusobni odnos i način pristupa notara podacima Poreske uprave.

Notari u Republici Srpskoj, prilikom sačinjavanja notarske isprave, dužni su da provjere stanje obaveza po osnovu poreza na nepokretnosti za lica za koja sačinjavaju notarsku ispravu, što predstavlja pravni osnov za upis prenosa prava na nepokretnosti. Sporazumom će im uvid u podatke biti brži i jednostavniji, dok će istovremeno poreski službenici moći preuzimati druge redovne dnevne poslove i zadatke.

Izvještaj, kojem će notari moći pristupati kontrolisano putem zaštićene međusobne veze, sadržavat će obavezne parametre za predmetnu nepokretnost, na osnovu kojih notari mogu da utvrde ispunjenost uslova iz člana 15. Zakona o porezu na nepokretnosti.

Ovim člankom se propisuje da je poreski obveznik koji u toku poreske godine izvrši prenos vlasništva nad nepokretnosti na drugog poreskog obveznika obavezan da izmiri sve dospjele poreske obaveze za tu nepokretnost, a notari uvidom u izvještaje Poreske uprave utvrđuju da li su te obaveze izmirene.

Poreska uprava i Notarska komora RS su se sporazumom obavezale da će se pri izvršavanju aktivnosti koje su predmet sporazuma postupati u skladu sa propisima kojima se obezbjeđuje zaštita tajnosti podataka.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija