Slabljenje u Njemačkoj: Hrvatski izvoz u BiH nastavlja rasti

Slabljenje u Njemačkoj: Hrvatski izvoz u BiH nastavlja rasti


Hrvatska ekonomija suočava se s padom izvoza na ključna tržišta unutar Europske unije, no izvoz u Bosnu i Hercegovinu (BiH) bilježi izuzetan rast. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u prva tri mjeseca ove godine izvoz u BiH porastao je za više od 22%, dosegnuvši vrijednost od 653 miliona eura.

BiH je tako postala treće najvažnije izvozno tržište Hrvatske, preskočivši Sloveniju.

U februaru ove godine vrijednost izvezenih roba u BiH bila je veća nego ona u Sloveniju, dok je ukupan izvoz u BiH sve bliži izvozu u Italiju, drugo najvažnije tržište za Hrvatsku. Italija je u istom razdoblju uvezla hrvatskih proizvoda u vrijednosti od 682 miliona eura.

Ovaj rast izvoza u BiH dolazi u vrijeme kada ukupni hrvatski izvoz bilježi pad. U prvom tromjesečju iz Hrvatske je izvezeno roba u vrijednosti od 5,58 milijardi eura, što predstavlja gotovo 5-postotni pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Izvoz u zemlje EU pao je za 9%, iznoseći nešto manje od 3,71 milijardu eura.

Najveći negativni utjecaj na ukupne izvozne rezultate zabilježen je u martu, kada je izvezeno gotovo 400 miliona eura manje nego u istom mjesecu prošle godine, ukupno 1,998 milijardi eura. Iako je izvoz u Njemačku bilježio rast u prva dva mjeseca ove godine, ukupni podaci za prvo tromjesečje pokazuju pad.

Osim BiH, značajan rast izvoza izvan EU zabilježen je u SAD-u, s porastom od 30% u prva tri mjeseca. Međutim, slabljenje izvoza nastavlja se na tržištima Mađarske i Srbije, dok je izvoz u Tursku, koja je posljednjih godina bilježila rast, gotovo prepolovljen, dosegnuvši 56 miliona eura.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija