Koalicija – svako sebi: Na izbore zajedno, a odvojeno

Koalicija – svako sebi: Na izbore zajedno, a odvojeno


Kantonalne organizacije SDA, SBiH i DF-a iz Sarajeva danas su objavile da će zajednički nastupiti na lokalnim izborima 2024. godine te su predstavile kandidate za načelnike općina u Kantonu Sarajevo.

Na zajedničkoj konferenciji za medije, istaknuti su kandidati za načelnike općina:

Predsjednik Kantonalnog odbora DF-a Sarajevo, Albin Zuhrić, pojasnio je da nije postignut dogovor oko kandidata za Stari Grad te da DF nije podržao kandidata iz SDA jer su na prošlogodišnjim izborima podržali kandidata SDP-a, Irfana Čengića, kojeg smatraju adekvatnim za tu poziciju.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, Faruk Kapidžić, zahvalio je kolegama iz DF-a i SBiH-a na dobroj atmosferi tokom pregovora i pokazanoj odgovornosti prema građanima da se zaustavi, kako je naveo, destrukcija Kantona Sarajevo. Predsjednik Kantonalnog odbora SBiH Sarajevo, Almir Bečarević, izrazio je uvjerenje da su ponudili kvalitetne kandidate koji će dobiti podršku građana i osvojiti što veći broj načelničkih pozicija.

Općina Centar: Kandidat DF-a Denis Gratz suočit će se s aktuelnim načelnikom Srđanom Mandićem (NS), uz podršku SDA i SBiH-a. Mandić ima podršku NS-a, dok NIP još nije odlučio hoće li imati svog kandidata. Ako NIP bude imao svog kandidata, SDP će biti neutralan.

Općina Novi Grad: Aktuelni načelnik Semir Efendić (SBiH) ponovno će se kandidovati, a njegov protivkandidat bit će Mirza Selimbegović (NiP), uz podršku SDP-a. Stav NS-a o ovom pitanju još nije poznat.

Općina Novo Sarajevo: Kandidatkinja SDP-a je aktuelna gradonačelnica Benjamina Karić, uz podršku NIP-a. NS planira kandidovati Vildanu Bešliju, uprkos postignutom dogovoru o podršci Karić. SDA i DF će podržati SBiH-ovog Muamera Bandića.

Općina Stari Grad: SDA-ov kandidat Dženan Selimbegović suprotstavit će se SDP-ovom Irfanu Čengiću, uz podršku SBiH-a i NES-a.

Općina Ilidža: Aktuelni načelnik Nermin Muzur ima jednoglasnu podršku Trojke za novi mandat, dok će mu se suprotstaviti SDA-ov Samir Lokvančić.

Općina Hadžići: Eldar Čomor (SDA) suočit će se s kandidatom NIP-a, uz podršku SDP-a. Kandidat NIP-a još nije poznat, ali moguće je da će to biti Enes Kazić.

Općina Ilijaš: Nermin Hodžić (SDA) sučelit će se s kandidatom NIP-a, uz podršku SDP-a. Kandidat NIP-a još nije poznat.

Općina Vogošća: Migdad Hasanović (SDA) će ići po novi mandat, dok bi mu protukandidat uz podršku NIP-a trebao biti SDP-ov Fuad Abaspahić.

Sve tri stranke naglasile su važnost zajedničkog djelovanja kako bi osigurale stabilnost i prosperitet za građane Kantona Sarajevo.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija