Farmeri TK spremni za proteste: Stotine traktora će doći u Tuzlu

Farmeri TK spremni za proteste: Stotine traktora će doći u Tuzlu


“Farmeri s područja Tuzlanskog kantona spremni su sutra na ceste istjerati stotine traktora i blokirati grad”, ovim je riječima ogorčeni poljoprivredni proizvođač iz TK najavio moguće proteste.

Kako je pojasnio za Agroklub, u trenutku razgovora bio je u društvu s nekoliko kolega iz različitih sektora poljoprivrede, svi suočeni s istim problemima – dugovanja rastu, a poticaji izostaju.

Na području Tuzlanskog kantona još nije usvojen Program novčanih podrški za 2024. godinu, što dodatno pogoršava situaciju za poljoprivrednike. Poljoprivrednici tvrde da su “dobili nezvaničnu informaciju kako se u nacrtu ovog dokumenta navodi da će mljekari, peradari i pčelari ostati bez premija”.

“Spremamo masovne proteste, oko 500 traktora stići će na ulice Tuzle iz svih dijelova kantona. Ove proizvodnje su strateške, a ostaju bez značajnih sredstava. Već naredne sedmice mogu očekivati traktore u gradu”, kaže sagovornik.

Poljoprivrednici najavljuju da će javnost obavijestiti o detaljima protesta u narednim danima. Ukoliko Vlada TK ne poduzme hitne mjere, sljedeće sedmice će mehanizacijom blokirati Tuzlu.

“Već je šesti mjesec, završavaju se agrorokovi. Mi što treba sada da razgovaramo o 2025-oj godini, nemamo program ni za ovu. Poznavajući našu administraciju, juni će proći, a programa neće biti”, zaključuje sagovornik.

Podsjetimo, na području TK proljetna sjetva potvrdila je trend smanjenja zasijanih površina. Ove godine sjetvene površine smanjene su za 2.791 hektar, nastavljajući kontinuirani pad proizvodnje od 2021. godine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija