Zastupnica Hodžić pojasnila zašto su mladi u KS dobili umjesto 10.000 KM, 4.800 KM za subvenciju stanova

Zastupnica Hodžić pojasnila zašto su mladi u KS dobili umjesto 10.000 KM, 4.800 KM za subvenciju stanova


Samostalna zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, Admela Hodžić, u razgovoru za N1 detaljno je objasnila zašto su mladi u ovom kantonu prošle godine dobili samo 4.800 KM za subvenciju kupovine stanova, umjesto prvobitno planiranih 10.000 KM.

Hodžić, zajedno sa zastupnikom Aljošom Čamparom (Narod i pravda), bila je inicijator da se izdvoje sredstva za isplatu razlike novca mladima koji su oštećeni prilikom dodjele subvencija.

Zastupnica Hodžić podsjeća da je na raspisivanje javnog poziva mladi čekali 15 mjeseci, a da je inicijativa za njegovo raspisivanje pokrenuta tek nakon pritiska.

“Kada smo imali sjednicu za usvajanje Strategije za mlade, svi smo se složili da je to mladima potrebno za rješavanje stambenog pitanja. Međutim, iz godine u godinu problem je bio isti – svaki novi ministar obično kasni s raspisivanjem javnog poziva”, istaknula je Hodžić.

Kako navodi, prošle godine je ministar tvrdio da na ekonomskom kodu nema sredstava, ali nije bio dovoljno informisan jer se svake godine raspisuje javni poziv, prijavljuje određeni broj aplikanata, i na osnovu njihovih zahtjeva se utvrđuje koliko je sredstava potrebno. Zatim se preraspodjelom na taj kod dodjeljuju potrebna sredstva.

“U posljednjem trenutku, u oktobru, mijenjaju se kriteriji, po inicijativi zastupnice. Tada dobijamo, po mom mišljenju, nekontrolisane kriterije. Javna poziv više nije bio onakav kakav je bio prethodnih godina”, naglašava Hodžić. Novi kriteriji obuhvatili su sve koji su kupili stan, bez dodatnih ograničenja i uslova, uključujući one koji su prijavljeni u KS dvije ili tri godine.

Prema procjenama Vlade KS, za razliku od prvobitnih 4.800 KM, potrebno je dodatnih 5,5 miliona KM kako bi više od 1.000 mladih koji su ostvarili pravo na subvenciju dobili 10.000 KM.

“Potrebno je čekati rebalans budžeta, budući da se radi o značajnim sredstvima”, ističe Hodžić. Očekuje se da će realizacija početi nakon rebalansa budžeta, kao što je to bilo i prethodnih godina.

Hodžić također spominje da u resornom kantonalnom ministarstvu pripremaju nove programe koji su ocijenjeni kao izuzetno dobri.

“Krenuli smo s iznalaženjem novih programa kako bismo mlade koji ne mogu biti klijenti komercijalnih banaka mogli podržati. Planiramo pomoći i onima koji žele dograditi sprat, srušiti postojeću kuću i graditi novu”, zaključuje Hodžić.

Iz SDA su istakli da nema novca ni za plate, postavljajući pitanje kako će se osigurati 5,5 miliona KM za mlade.

“Sve te insinuacije i neutemeljene izjave ne bih komentarisala. Mi smo dali svoj prijedlog, a svi zastupnici su glasali ‘za’ ovu inicijativu. Naša stranka nije glasala jer mislim da je to strateški ostalo da se svi izjasnimo”, rekla je Hodžić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija