10
Kako je zamalo moglo da dođe do Trećeg svjetskog rata na Kosovu?

Kako je zamalo moglo da dođe do Trećeg svjetskog rata na Kosovu?


Adrian Frir, vođa Pete vazdušno-desantne brigade NATO-a, otkrio je detalje izuzetno napete situacije tokom raspoređivanja na Kosovu 11. juna 1999. godine.

Originalni plan NATO-a bio je iskrcavanje na aerodrom kod Prištine, ali je odlučeno da se promijeni ruta zbog dolaska 250 ruskih vojnika. Frir je istakao da je promjena plana bila ključna kako bi se izbjegao sukob sa Rusima, što je moglo eskalirati u Treći svetski rat.

Frir je s ekipom trebao sletjeti na aerodrom, ali su umjesto toga poslati da obezbjeđuju južni ulaz na Kosovo u Kačaničkoj klisuri. Tamo su se susreli sa izazovima i ruskim vojnicima koji su već bili na putu ka Prištini. Britanski general Majkl Džekson odbio je naređenje za konfrontaciju sa ruskim snagama, rekavši da neće započeti Treći svetski rat umesto NATO-a.

Frir je opisao napetu situaciju u pregovorima sa ruskim generalom Viktorom Zavarzinom na prištinskom aerodromu, ističući da je bilo ključno izbjeći oružani sukob. Rusi su ostali na aerodromu četiri godine, dok je Kosovo kasnije proglasilo nezavisnost uz podršku Zapada, ali ne i Rusije i Srbije.

Na pitanje o direktnijoj intervenciji NATO-a u Ukrajini, Frir je naglasio da bi bilo nezahvalno spekulisati o budućim koracima, ali je istakao važnost podrške Ukrajini u obuci vojske i obezbjeđivanju materijalnih resursa za uspešan ishod.

Frir je zaključio da NATO treba pažljivo pratiti situaciju i pružiti potrebnu podršku članicama kako bi se osigurala stabilnost i mir u regionu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija