Crno tržište duhana i dalje izazov

Crno tržište duhana i dalje izazov


Crno tržište duhana i duhanskih proizvoda u Bosni i Hercegovini (BiH) i dalje predstavlja značajan izazov zbog više faktora, uključujući nedovoljnu koordinaciju između entiteta i nadležnih institucija, te manjak preciznih propisa usmjerenih na suzbijanje ilegalne trgovine. Posebna pažnja posvećuje se prilagođavanju zakona novim oblicima trgovine, uključujući i online platforme.

Krajem maja, na Vlašiću je održana radionica za oko 80 predstavnika institucija za nadzor nad tržištem, s ciljem unapređenja znanja i uvida u nove kategorije duhanskih i nikotinskih proizvoda. Radionica je pružila sudionicima detaljan pregled različitih aspekata i izazova crnog tržišta duhana, te nove kategorije proizvoda kao što su e-cigarete, grijani duhanski proizvodi i nikotinske vrećice.

Tokom radionice predstavljeni su ključni rezultati istraživanja agencije za ispitivanje javnog mnjenja IPSOS, sprovedenog 2023. godine. Istraživanje je pokazalo da ilegalna potrošnja duhanskih proizvoda iznosi visokih 35 posto. Volumen ilegalnih cigareta u BiH narastao je više od četiri puta u jednoj godini. Ilegalne cigarete na tržištu često dolaze s markicom sa Kosova ili uopće nemaju poreske markice, što ukazuje na aktivnost švercera.

Prosječna cijena nelegalnih cigareta približava se cijeni legalnih i iznosi 4,3 KM. Na tržištu BiH je velika potrošnja ilegalnog rezanog duhana, koji čini 30,9 posto ukupne potrošnje duvanskih proizvoda. U 2023. godini procijenjeno je da je ukupna potrošnja ilegalnog rezanog duhana bila 2.019 tona, što je 11 posto manje nego u 2022. godini, ali i dalje više u odnosu na prethodne godine.

Najveći dio ilegalnog rezanog dhana nabavlja se preko neregularnih kanala, najčešće na pijacama, od uličnih prodavaca i poznanika. Pijace su glavni kanal za kupovinu ilegalnih cigareta, ali prodaja se odvija i putem interneta, naročito društvenih mreža i platformi za trgovinu robom i uslugama.

Radionica je također obuhvatila edukaciju o razlikama između nikotinskih vrećica i snusa. Snus, duvanske vrećice za oralnu upotrebu, zabranjen je u EU i BiH, osim u Švedskoj. Nikotinske vrećice, koje ne sadrže duvan, potencijalno su manje štetne od tradicionalnih cigareta i mogu pomoći u prestanku pušenja.

Nedavne akcije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, poput operativne akcije “Zmaj II”, rezultirale su zapljenom duhana i cigareta u vrijednosti od 58.000 KM. Kampanja “Stop švercu” također je značajan korak u suzbijanju ilegalne trgovine, uz podršku građana koji mogu prijaviti nelegalnu prodaju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija