Nakon atentata na Mateja Živkovića: Izostala podrška institucija, povratak na posao onemogućen

Nakon atentata na Mateja Živkovića: Izostala podrška institucija, povratak na posao onemogućen


Nakon atentata i teškog ranjavanja Mateja Živkovića, zamjenika predsjednika Komisije za vrijednosne papire FBiH i svjedoka u nekoliko krivičnih postupaka, u martu 2022. godine, nije bilo učinkovite podrške institucija ove zemlje.

Ovo je saopćeno iz ureda njegovog pravnog zastupnika, advokata Sanela Nezirića.

“Većina institucija poduzela je sve mjere da se Mateju Živkoviću onemogući povratak u BiH i Sarajevo, odnosno na dužnost u Komisiji za vrijednosne papire FBiH. Također, onemogućeno mu je pojavljivanje na sjednici Parlamenta FBiH i svjedočenje pred Kantonalnim sudom u Sarajevu i Tužilaštvom BiH,” navodi se u saopćenju.

Živkovićeva sigurnost i životna egzistencija njegove porodice bili su ozbiljno ugroženi. Prvi pokušaj atentata desio se 15. februara 2022. godine, kada je iz neposredne blizine ispaljeno nekoliko hitaca u njegovom pravcu. Drugi pokušaj, 16. marta 2022. godine, rezultirao je teškim ranjavanjem sa pet prostrjelnih rana.

Pravni zastupnik tvrdi da su sigurnosne službe i pravosudne institucije potpuno zakazale u pružanju zaštite nakon oba atentata. Uz pomoć advokata i prijatelja, Živković je premješten izvan BiH. Jedina iznimka bila je MUP Kantona Sarajevo, koji je osigurao zaštitu tokom njegovog boravka u KCUS-u.

Nakon okončanja bolovanja u martu 2023. godine, Komisija za vrijednosne papire FBiH onemogućila je Živkoviću rad sa sigurne lokacije, odnosno online, te mu je obustavljena isplata plaća. Komisija je stalno slala obavijesti o zahtjevu za sigurnosnu procjenu, ali nikada nisu zatražili takvu procjenu.

Pravni savjetnici su više puta insistirali na sigurnosnoj procjeni, koju su Vlada FBiH i Federalna uprava policije odbijali provesti. Tek nakon što su Kantonalni sud Sarajevo i Kantonalno tužilaštvo KS dodijelili Živkoviću status svjedoka pod zaštitom, naloženo je FUP-u da provede sigurnosnu procjenu. Procjena iz decembra 2023. godine pokazala je da je Živković životno ugrožen i da mu je potrebna 24-satna zaštita.

“Ni nakon više od 27 mjeseci od atentata i više od šest mjeseci od sigurnosne procjene, Živkoviću nije osigurana nikakva zaštita, podrška ili pomoć,” tvrde njegovi zastupnici. Jedina institucija koja je reagirala bila je predsjednica FBiH, Lidija Bradara, koja je uputila dopis FUP-u za hitnu zaštitu.

Europska komisija i više ambasada u BiH godinama upozoravaju na nedovoljnu zaštitu svjedoka u krivičnim postupcima, posebno u slučajevima korupcije. Institucije ove zemlje svjesno opstruiraju pružanje zaštite i podrške, čime direktno ugrožavaju važan dokazni alat u rukama pravosuđa, zaključuje se u saopćenju.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija