Dodik o Bosni i Hercegovini: Bosanski može biti lonac ili kafa, ali država ne

Dodik o Bosni i Hercegovini: Bosanski može biti lonac ili kafa, ali država ne


Predsjednik RS, Milorad Dodik, izjavio je da Bosna i Hercegovina može biti definirana samo kao zajednička država tri konstitutivna naroda: Srba, Hrvata i Bošnjaka.

Osvrnuo se na inicijativu Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”, koja je najavila održavanje konvencije pod nazivom “Bosna je naša – bosanska”.

Dodik je izrazio iznenađenje zbog odluke “sarajevskog intelektualnog kruga” da prekine, kako je rekao, “zavjet šutnje”. Pohvalio je njihov pokušaj organizacije konvencije usmjerene na odlučnost i politička opredjeljenja prema domaćoj i međunarodnoj javnosti, kao i unutarpolitičkim i vanjskopolitičkim akterima.

“Poručit će da je dosta stranog intervencionizma, mešetarenja stranih ambasadora, nametanja, suspendovanja institucija od strane nelegitimnih pojedinaca, neustavnog djelovanja i urušavanja sistema odlučivanja. Založit će se za poštovanje Ustava i Dejtonske strukture BiH, te jednakih prava Srba, Bošnjaka i Hrvata,” rekao je Dodik, komentirajući inicijativu “Kruga 99”.

Dodik je također kritizirao konvenciju, navodeći da je naziv “Bosna je naša – bosanska” besmislen jer ne uključuje Srbe, Hrvate i Bošnjake, već samo Bosance.

“Prema Ustavu, BiH pripada Srbima, Hrvatima, Bošnjacima i ostalima, uključujući Bosance. Sarajevski intelektualci, izgleda, smatraju da BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni bošnjačka, već ‘ostalih’,” dodao je Dodik.

“Bosanski može biti lonac ili kafa u nekim kafićima centralne BiH, ali Bosna i Hercegovina može biti definirana samo kao zajednička država tri konstitutivna naroda: Srba, Hrvata i Bošnjaka, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu,” napisao je Dodik.

Za kraj, Dodik je poručio da je dobro što su “sarajevski intelektualci skinuli maske i rekli ono što 30 godina misle – da je BiH samo bošnjačka”. “Dobro je da svi vide ko razvaljuje BiH. Dugo vam je trebalo, ali nikada nije kasno,” zaključio je Dodik.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija