Nezavisni sindikat Hrvatske Pošte Mostar: Radnici nezadovoljni, novca nema, a stranim firmama se plaćaju velike sume

Nezavisni sindikat Hrvatske Pošte Mostar: Radnici nezadovoljni, novca nema, a stranim firmama se plaćaju velike sume


Nezavisni sindikat djelatnika Hrvatske Pošte Mostar (HP Mostar) uputio je saopćenje za javnost u kojem su ukazali na razloge zbog kojih su radnici opravdano nezadovoljni i zabrinuti.

“Firma koja je ove godine predvidjela iznos od čak 460 tisuća KM za sponzorstva i reprezentaciju, firma koja se hvali višemilijunskim nedovršenim ‘kapitalnim projektima’, firma čijih se desetak službenih vozila svakodnevno koristi u privatne svrhe – svojim radnicima danas nudi povećanje plaće od 5 posto. U nominalnim vrijednostima to je za KV radnike iznos od 46 KM, za SSS 49 KM, a za VSS, npr. radno mjesto viši stručni suradnik 81 KM,” izjavio je Tomislav Erić, predsjednik Sindikata.

Erić je naglasio da sindikatima rečeno kako za veća povećanja nema novca, iako je u martu ove godine realiziran tender vrijedan 168 hiljada KM (bez PDV-a godišnje) za uslugu koju bi djelatnici HP Mostar mogli sami obavljati.

“U trećem mjesecu ove godine za petnaestak dana realiziran je tender vrijedan 168 tisuća KM za kojeg je bilo novca i kojim je osnovna djelatnost HP Mostar – prijevoz pošte za razmjenu između tri poštanska operatera u BiH – data vanjskoj firmi,” dodao je Erić.

Erić je dalje istakao da ovo nije prvi put da se novci izdvajaju vanjskim firmama za poslove koje bi radnici HP Mostar mogli sami obavljati.

“Trenutni Pravilnik o radu izradila je vanjska firma koja nikada ranije nije radila nešto slično za državno poduzeće, dok su prethodne pravilnike izrađivale službe HP Mostar. Dostavna vozila nisu vlasništvo HP Mostar, već su iznajmljena posebnim, skupim ugovorima s vanjskim firmama,” rekao je Erić.

Erić je naglasio da privatna firma koja vrši osnovnu djelatnost HP Mostar kasni sa dolaskom na relacijama Mostar – Vitez – Mostar, što dodatno opterećuje radnike u sortirnici.

“Trošak jednog vozača u HP Mostar s 20 godina staža iznosi oko 24 tisuće KM godišnje. Lako je izračunati što se sve moglo učiniti s ovih 168 tisuća KM koje dajemo vanjskoj firmi za prijevoz pošte. Mogli smo zaposliti više vozača, povećati im plaće i nabaviti nova vozila,” zaključio je Erić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija