Zvizdić: Koalicija sa SNSD-om neće preživjeti ako Dodik nastavi uzimati terapiju od strane Kremlja

Zvizdić: Koalicija sa SNSD-om neće preživjeti ako Dodik nastavi uzimati terapiju od strane Kremlja


Denis Zvizdić, dopredsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH i zamjenik predsjednika NiP-a, upozorio je da trenutna koalicija na državnom nivou neće dočekati kraj mandata ukoliko Milorad Dodik nastavi s dosadašnjom politikom.

U intervjuu za Raport, Zvizdić je istakao da se situacija u koaliciji pogoršava zbog Dodikovih poteza. “Ukoliko Dodik nastavi uzimati pogrešnu terapiju koju mu daje Kremlj, koalicija sa SNSD-om neće preživjeti do kraja mandata,” rekao je Zvizdić.

Zvizdić je također izrazio zabrinutost zbog neizvjesnosti oko usvajanja budžeta BiH, uprkos optimističnim najavama nekih lidera stranaka. “Ucjene iz RS-a i stranački interesi ministara iz ovog entiteta blokiraju usvajanje budžeta,” objasnio je Zvizdić.

Naglasio je važnost budžeta za funkcioniranje institucija BiH i implementaciju Plana rasta za Zapadni Balkan. “Ministri iz RS-a stavljaju stranačke interese ispred interesa građana BiH, tražeći raspodjelu novca od akciza i sredstava Elektroprenosa BiH bez ozbiljne stručne rasprave,” dodao je.

Zvizdić je komentirao i izjave Milorada Dodika i Dragana Čovića da koalicija faktički više ne postoji na državnom nivou. “Mržnja koju Dodik pokazuje prema BiH, njegov etnocentrizam i antibošnjaštvo, kao i njegova uloga protivnika euroatlantskih integracija, čine ovu koaliciju neodrživom,” istakao je Zvizdić.

Zvizdić je zaključio da je Dodik najveća prepreka napretku BiH, te da su sankcije protiv njega izuzetno djelotvoran mehanizam. “Sankcije pokazuju brz, direktan i razarajući efekat, posebno kada se kombiniraju sa zahtjevima za provođenje reformi kao uvjetom za pristup međunarodnim fondovima i investicijama,” rekao je Zvizdić.

On je naglasio da vrijeme evropske naivnosti prema Dodikovim secesionističkim prijetnjama prolazi, te da BiH ima podršku međunarodne zajednice za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta. “Institucije BiH su spremne i osposobljene da zaštite teritorijalni integritet, suverenitet, mir i stabilnost uz podršku moćnih međunarodnih prijatelja,” zaključio je Zvizdić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija