Mafije sada rade kao korporacije: Međusobno sarađuju

Mafije sada rade kao korporacije: Međusobno sarađuju


Što se tiče “posla” kojim se bave, prevladava droga. Droga, posebno heroin i kanabis, igra ključnu ulogu u kriminalnim aktivnostima u Bosni i Hercegovini.

Zemlja se ističe kao tranzitna ruta za heroin i kanabis koji su namijenjeni tržištima u Europi. Osim toga, zabrinjavajući trendovi uključuju i domaću konzumaciju kanabisa te porast uzgoja sintetičkih droga poput MDMA-e, koja je poznata i kao ecstasy ili molly.

Bosna i Hercegovina nije samo tranzitna zemlja već i važno skladište za heroin i hemikalije koje se koriste u proizvodnji droga poput MDMA-e. Hemikalije potrebne za proizvodnju dolaze iz zemalja EU, kao što su Nizozemska i Njemačka, čime se naglašava međunarodna dimenzija ovih kriminalnih aktivnosti.

Izvještaji također ističu sve veće povezivanje kriminalnih grupa iz Bosne i Hercegovine s latinoameričkim trgovcima drogom, što ukazuje na globalnu prirodu ovih kriminalnih mreža.

Čvrste veze između kriminalnih skupina u našoj zemlji i onih u Srbiji i Crnoj Gori dodatno kompliciraju borbu protiv organiziranog kriminala.

Visoka razina korupcije u zemlji pridonosi problemu, s mnogim kriminalnim akterima koji uživaju zaštitu ili čak djeluju unutar državnih institucija.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija