Bh. gigant kupio najveći projekt vjetroelektrane u regiji

Bh. gigant kupio najveći projekt vjetroelektrane u regiji


Jedna od najuspješnijih bosanskohercegovačkih kompanija, Lager iz Posušja, nastavlja s ambicioznim ulaganjima u projekte obnovljivih izvora energije širom regije.

Nedavno su postali većinski vlasnik projekta vjetroparka SNAGA ISTOKA u Srbiji, čija snaga premašuje 300 MW, što je trenutno najveći projekt vjetroelektrana u regiji.

Investicija je procijenjena na preko 360 miliona eura, a očekuje se da će gradnja biti završena do kraja iduće godine, prema dinamičkom planu razvoja.

Osim u Srbiji, Lager je prošle godine akvizirao i dva solarna projekta u Bosanskom Petrovcu u BiH, ukupne snage 150 MW, od njemačke kompanije Promondis i AT Solar.

Ovi potezi jasno pokazuju njihovu posvećenost zelenoj tranziciji i održivom razvoju, te želju da postanu lideri u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora u regiji.

Kompanija Lager također ističe svoju nameru da nastave s ulaganjima u regiji, te su u pregovorima za preuzimanje dodatnih projekata. Nadaju se da će uskoro moći započeti i projekte na području Hercegovine, gdje su ranije pokrenuli inicijative za razvoj obnovljivih izvora energije, ali su nailazili na administrativne prepreke.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija