CIK počeo izricati kazne za preuranjenu izbornu kampanju

CIK počeo izricati kazne za preuranjenu izbornu kampanju


Preuranjena izborna kampanja u Bosni i Hercegovini već je postala uobičaena pojava, iako je zakonom zabranjena do određenog trenutka prije izbora. Centralna izborna komisija (CIK) BiH već je počela izricati kazne političkim subjektima koji krše ove propise, ali se izgleda da ta praksa i dalje nastavlja.

Promocija putem društvenih mreža postala je dominantan način političke promocije, a političke stranke često koriste ove kanale kako bi ranije počele s kampanjom i stvorile prednost u borbi za glasove.

Kritičari, uključujući sociologe poput Mirjane Čeko, ističu da takvo ponašanje političara odražava društvo koje više cijeni spektakl nego ozbiljan rad u javnom interesu.

Zakonske promjene su unesene kako bi se suzbila preuranjena kampanja i zloupotreba javnih resursa u svrhu političke promocije. Međutim, kao što naglašava Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a BiH za N1, masovna zloupotreba društvenih i elektronskih medija još uvijek je uočljiva.

Također, postoji zabrinutost zbog nevidljivih oblika preuranjene kampanje, kao što su pritisci na radnike javnih institucija ili zloupotreba državnih kompanija za političke svrhe, što može imati dugoročne negativne posljedice na integritet izbornog procesa.

S obzirom na ove izazove, organizacije civilnog društva kao što je Koalicija “Pod lupom” ističu potrebu za strožijim mjerama i efikasnijim nadzorom nad poštovanjem izbornih pravila.

Hasan Kamenjaković iz Koalicije naglašava da je potrebno obraćati pažnju i na skrivene oblike pritisaka i zloupotreba, koji mogu biti podjednako štetni kao i otvorene prekršaje.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija