Pokrenuta i istraga: Energetska zajednica sazvala hitni sastanak zbog energetskog kolapsa u regiji

Pokrenuta i istraga: Energetska zajednica sazvala hitni sastanak zbog energetskog kolapsa u regiji


Koordinacijska grupa za sigurnost opskrbe Energetske zajednice je sazvala vanredni sastanak zbog značajnog mrežnog incidenta koji je rezultirao nestankom elektroenergetskog sistema u Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, te djelomičnim raspadom u Hrvatskoj. Na sastanku je sudjelovalo preko 80 predstavnika, uključujući Europsku mrežu operatora prijenosnog sistema električne energije (ENTSO-E) i predstavnike pogođenih zemalja.

Glavna tema rasprave bile su preliminarne informacije i nalazi vezani uz uzroke incidenta.

ENTSO-E provodi detaljnu istragu, a konačni zaključci bit će objavljeni nakon što istraživanje bude dovršeno.

Naglašena je potreba za jačanjem regionalne prekogranične saradnje i koordinacije, kao i za investicijama u infrastrukturu za prijenos električne energije kako bi se bolje upravljalo i smanjili rizici od budućih incidenata.

Integracija ugovornih strana u europsko unutarnje tržište električne energije također je prepoznata kao ključan korak za stabilizaciju energetskog sistema i osiguranje dugoročne sigurnosti opskrbe.

Energetska zajednica, kao međunarodna organizacija koja okuplja zemlje EU i njihove susjede, ima za cilj proširenje pravila unutrašrnjeg energetskog tržišta na Jugoistočnu Europu, crnomorsku regiju i šire, te osiguravanje pravno obvezujućeg okvira za sve uključene države.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija