Rimac koči imenovanje direktora KCUS-a, Trojka u potrazi za rješenjem

Rimac koči imenovanje direktora KCUS-a, Trojka u potrazi za rješenjem


Višemjesečna drama između Privremenog upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca (HDZ 1990) i dalje traje, bez konačnog rješenja na vidiku.

Ministar Rimac već mjesecima odbija dati saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrakapetanovića kao generalnog direktora KCUS-a, što je dovelo do toga da od novembra KCUS-om upravljaju vršioci dužnosti direktora. Prvo je to bio doktor Alen Pilav, a od kraja maja doktorica Hajrija Maksić. Međutim, Općinski sud u Sarajevu ne može izvršiti upis odgovornog lica jer je odluku o novom vršiocu dužnosti donio Privremeni upravni odbor KCUS-a, što nije bila ranija praksa. Rimac također izbjegava raspisati konkurs za imenovanje Upravnog odbora KCUS-a.

Predsjednik stranke Narod i Pravda, Elmedin Konaković, podnio je krivičnu prijavu protiv Rimca zbog zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi. Tužilaštvo KS trenutno postupa po ovom predmetu.

Gavrakapetanović je još uvijek direktor Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, dok situacija u KCUS-u ostaje neizvjesna.

U međuvremenu, Naša stranka, koja je dio vladajuće koalicije, kritikuje Rimca zbog nedostatka lijekova za onkološke pacijente. “Pozivamo ministra Rimca na odgovoran, savjestan i profesionalan odnos prema svojoj dužnosti. Insistiramo da hitno osigura nedostajuće lijekove ili podnese ostavku,” naveli su iz Naše stranke.

Oni su također pozvali HDZ 1990 i sve članove koalicije da ne tolerišu neodgovoran odnos prema javnoj dužnosti svojih imenovanih dužnosnika, posebno u trenucima kada građani skupo plaćaju njihov nemar svojim zdravljem i životima.

Federalnu vladu trenutno čine stranke SDP, NIP, Naša stranka, HDZ BiH, Ramo Isak sa Snagom naroda te HDZ 1990. Većina u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH ovisi o tri glasa HDZ 1990 i jednom iz HNP-a, što je razlog zašto se još ne pokreće smjena ministra Rimca.

Prema informacijama Patrije, federalni premijer i predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić već traži alternative za ove glasove, uključujući kontakt s zastupnikom Almedinom Aliefendićem koji je nedavno napustio SDA.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija