Ministarstvo Sevlida Hurtića nabavilo limuzine koje ne ispunjavaju uvjete iz natječaja

Ministarstvo Sevlida Hurtića nabavilo limuzine koje ne ispunjavaju uvjete iz natječaja


Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, na čijem je čelu ministar Sevlid Hurtić, prekršilo je Zakon o javnim nabavkama prilikom kupovine niza limuzina u prošloj godini, prema nalazima državnih revizora.

Revizori su utvrdili da su prekršeni zakonski propisi tokom nabavke vozila više srednje klase u iznosu od 88.034 KM, kao i tri vozila niže srednje klase u ukupnom iznosu od 153.846 KM. Ukupna vrijednost sporne nabavke iznosi 241.880 KM, prenosi Fokus.

Prema revizorskom izvještaju, vozila više srednje klase i dva vozila niže srednje klase nisu ispunjavala sve tehničke specifikacije navedene u natječajnoj dokumentaciji. Unatoč tome, komisije koje su provele postupak nabavke prihvatile su ponude koje nisu odgovarale traženim uvjetima.

Revizori su također zaključili da je Ministarstvo realiziralo nabavku vozila sa specifikacijama koje ne odgovaraju traženim karakteristikama iz natječajne dokumentacije.

Dodatno, revizori su naveli da su u oba postupka nabavke vozila u tehničkoj specifikaciji traženi zahtjevi koji su onemogućili jednak i nediskriminirajući pristup natječaju, što je protivno Zakonu o javnim nabavkama.

Jedna od zanimljivosti je da je za nabavku vozila više srednje klase pristigla samo jedna ponuda, koja je prihvaćena. Slična situacija se desila i kod nabavke vozila niže srednje klase, gdje su pristigle dvije ponude po LOT-u, koje su također prihvaćene.

Revizori su istakli da su kod nabavke vozila više srednje klase navedene stavke dodatne opreme čiji su nazivi karakteristični samo za jedan brend. Tokom istraživanja tržišta, Ministarstvu su dostavljene informativne ponude za dva modela koja nisu ispunjavala tražene karakteristike, uključujući i vozilo koje je kupljeno nakon provedenog postupka nabavke.

Također, Ministarstvo na čelu s Hurtićem nije dostavilo komentar na nalaze revizora, što je navedeno u izvještaju Ureda za reviziju.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija