Oglasio se SDA: “Tražimo hitnu sjednicu Predsjedništva BiH zbog defilea Vojske Srbije u Prijedoru”

Klub SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovione (PD PSBiH) pozvao je Predsjedništvo BiH da održi hitnu sjednicu na kojoj će biti prisutni i ministar odbrane BiH i ministar vanjskih poslova, na kojoj će definisati neophodne mjere za zaštitu teritorijalnog integriteta BiH i zatražiti reakciju OHR-a, EUFOR-a i NATO-a na sprečavanju aktivnosti Republike Srbije koje krše Dejtonski mirovni sporazum.

– Nije prošlo ni 20 dana od stacioniranja helikopterske jedinice MUP-a Republike Srbije u Trebinju, a danas smo putem medija obaviješteni da u Prijedoru defiluje jedinica Vojske Srbije.

Javnost nije obaviještena ko je odobrio i jednu i drugu aktivnost Vojske i MUP-a Srbije i hoćemo li vrlo brzo doći u situaciju da i tenkovske ili neke druge jedinice Vojske Srbije jedan dan osvanu na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Nažalost, dok ovih dana kadrovi trojke na državnom nivou lažno uvjeravaju javnost da kontrolišu vazdušni prostor Bosne i Hercegovine i da će u slučaju potrebe zaštititi njen teritorijalni integritet, da prate i razmjenjuju obavještajne podatke s nadležnim bh. agencijama, dešava se da ministar MUP-a Republike Srbije prije 20-ak dana pozicionira helikoptersku jedinicu u Trebinju bez ikakvih najava i obavještavanja javnosti o tome, a danas jedinica Vojske R Srbije bez najava i obavještavanja javnosti defiluje u Prijedoru.

Je li ovo najava nekih novih vojnih aktivnosti prema Bosni i Hercegovini? – navodi se u saopćenju iz SDA.

@crnahronikaofficialVojske Srbije održala svečani defile kroz Prijedor

♬ original sound – crnahronikaofficial

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79