Helez: Kadeti vojne akademije Srbije u Prijedoru predstavljeni kao vojnici

Ministar odbrane BiH, Zukan Helez, pojasnio je situaciju oko ulaska kadeta Vojne akademije iz Srbije u Prijedor i Bratunac. Helez je istakao da Ministarstvo odbrane BiH nije pozvalo niti odobrilo njihov dolazak.

“Nismo ih mi pozvali, Ministarstvo odbrane BiH nikakve veze s ovim i ovo nije u planu vojne bilateralne saradnje između BiH i Srbije”, kazao je Helez.

Prema njegovim informacijama, radi se o kadetima Vojne akademije, a ne o pravim vojnicima.

“Međutim, nisu mogli ući da ih neko nije pozvao, neko ih je morao pozvati iz BiH, a radi se o kadetima, nije to vojska, to se podvodi pod obrazovanje i to je nečija druga nadležnost”, dodao je Helez.

Helez je pojasnio da kadeti, iako mogu biti praćeni oficirom koji je njihov profesor, nisu vojna lica dok ne završe akademiju i ne dobiju čin.

“Može doći s njima i oficir, ali to je profesor. Sve dok ne završi i ne dobije čin kadet nije vojnik. Prema našim informacijama, mislim da je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS-a našlo neku zakonsku osnovu da ih pozovu kao učenike, a onda da to prikažu kao vojsku”, zaključio je Helez.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS-a je, prema njegovim saznanjima, našlo zakonsku osnovu da ih pozovu kao učenike, a zatim ih predstavilo kao vojnike.

Vojska Srbije jutros je defilirala kroz Prijedor povodom obilježavanja Bitke na Kozari, organizovane pod pokroviteljstvom Vlade RS, s ciljem isticanja srpskih žrtava i borbe protiv ustaša i fašista. Nakon defilea kroz Prijedor, nastavili su marš prema Kozari, a građani Prijedora su ih dočekali s aplauzima. Predsjednik RS, Milorad Dodik, podijelio je prilog RTRS-a uz komentar: “Konačno.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79