Epidemija morbila u BiH: Najkritičnije u Zenici, pozivi na vakcinaciju rastu

Epidemija morbila u BiH: Najkritičnije u Zenici, pozivi na vakcinaciju rastu


Već šest mjeseci, Bosna i Hercegovina suočava se s epidemijom morbila koja se širi velikom brzinom, a najkritičnije stanje je u Zenici. Zeničko-dobojski kanton bilježi više od 1200 oboljele djece od početka godine, uz izražene simptome poput povišene temperature, curenja nosa, kašlja i osipa.

Ministarstvo zdravstva ZDK je uvelo nužne mjere, obavezujući sve zdravstvene ustanove na trijažu djece sumnjive na morbile i intenziviranje rada domova zdravlja. Povećan je broj kadra, a vakcine su dostupne u jutarnjim i popodnevnim satima.

Smrt osamnaestogodišnjaka u ZDK i sedamnaestogodišnjaka u Sarajevu pokazali su ozbiljnost bolesti. Doktor Dario Đukić za N1 apeluje na važnost vakcinacije, naglašavajući da vakcina, koja je razvijena 1963. godine, može spriječiti epidemije i smanjiti smrtnost.

Zavod za javno zdravstvo FBiH izvještava o ozbiljnim komplikacijama poput upale pluća i sljepoće koje mogu nastati uslijed nevakcinisanja. Iako je vakcina dostupna, oko 50% roditelja i dalje izbjegava vakcinaciju, često vjerujući u neosnovane teorije o povezanosti vakcina s autizmom.

Doktor Đukić ističe da ne postoje naučni dokazi koji povezuju vakcine s autizmom, te poziva roditelje da vakcinišu svoju djecu kako bi se spriječila teža oboljenja i preopterećenje zdravstvenog sistema.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija