Irfan Čengić objasnio zašto je Stari Grad prljav

Irfan Čengić objasnio zašto je Stari Grad prljav


Načelnik Općine Stari Grad pokušao je na svom Facebook profilu objasniti zašto je Staro Grad jedan od najprljavijih dijelova grada.

Kako tvrdi nije on kriv nego Kanton i KJKP Rad.

Za upite o (ne)čistoći grada adresa je kantonalno ministarstvo i preduzeća. Mi, iako nismo nadležni, trudimo se pomoći kao što je to slučaj sa današnjim postavljanjem reciklomata i kanti.

Osim oduzetih nadležnosti, općinama u Kantonu Sarajevo je godišnje oduzeto oko 90 miliona KM poreza na dohodak, koji imaju općine u drugim kantonima, a koji je upravo namijenjen za komunalne nadležnosti.

Osim tih 90 miliona godišnje, oduzeta je i prilika za prikupljanje naknada i drugih prihoda od čega KJKP RAD i Park prikupljaju godišnje oko 30 miliona KM.

Dakle, općine u KS izgube oko pola milijarde KM za vrijeme jednog mandata, koje su namijenjene za obavljanje komunalnih djelatnosti.

Trudim se biti u stalnoj komunikaciji sa kantonalnim komunalnim preduzećima jer samo oni mogu adekvatno održavati čistoću. Razumijem sva ograničenja i napore koje ulažu radnici komunalnih preduzeća.

Pored reciklomata, kanti, često angažujemo i naše uspolenike koji kose i uređuju javne površine. Pored toga, uplaćujemo sredstva za održavanje igrališta, a u saradnji sa službom Civilne zaštite (DVD Vratnik) organizujemo pranje ulica, učestvujemo u akcijama čisćenja korita, organizujemo edukacije, usvojili smo Odluku komunalnom redu i slično.

Nakon velikog broja upita o čistoći podzemne garaže, poduzimamo aktivnosti i putem programa Službe za zapošljavanje i zapošljavamo radnike koji će brinuti o tome. Zamolio sam direktora koji je prije 20 dana preuzeo upravljanje garažom da posebno na to obrati pažnju.

Nažalost, nakon svega dvije godine rada, lift je uništen i spremamo nabavku za njegovu popravku.

Uplatili smo novac za popravku dječijeg igrališta na garaži. Tražimo rješenje za panele koje vandali svakodnevno razvaljuju i šaraju grafitima.

Apelujemo kao Općina na Skupštinu KS da se konačno usvoji zakon o komunalnoj policiji koji je prošao fazu javne rasprave – tvrdi Irfan Čengić

 

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija