Za bh. radnike u Hrvatskoj produžuju se dozvole za boravak i uvode standardi za smještaj

Za bh. radnike u Hrvatskoj produžuju se dozvole za boravak i uvode standardi za smještaj


Hrvatski ministar rada, Marin Piletić, najavio je u utorak značajne izmjene Zakona o strancima, koje uključuju produljenje dozvola za boravak i rad na tri godine te uvođenje novih standarda za smještaj stranih radnika.

Prema Piletiću, broj zahtjeva za dozvole za strane radnike ne odražava stvaran broj stranih radnika u Hrvatskoj. Trenutno je zaposleno 143 tisuće stranih radnika, od kojih gotovo 12 tisuća dolazi iz europskih zemalja, dok polovica preostalog broja dolazi iz susjednih zemalja kao što su Bosna i Hercegovina, Srbija, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Albanija. Također je zabilježen porast radnika iz azijskih zemalja, prednjače Nepal, Indija i Filipini.

Ministar je istaknuo da strani radnici nisu snizili cijenu rada u Hrvatskoj, s obzirom na to da prosječna plaća raste iz mjeseca u mjesec. Strana radna snaga, prema njegovim riječima, odgovorila je na izazove hrvatskog gospodarstva bez utjecaja na smanjenje cijene rada.

Izmjene zakona uključuju produljenje dozvola za boravak i rad s jednogodišnjeg na trogodišnji period, ovisno o trajanju ugovora. Ova promjena će olakšati prelazak unutar istog poslodavca na različita radna mjesta, kao i promjenu poslodavaca. Novi kriteriji također uključuju obvezu minimalnog mjesečnog prometa na žiroračunima agencija koje uvoze stranu radnu snagu i limitiranje broja zahtjeva u odnosu na broj stalno zaposlenih u tim agencijama.

Piletić je posebno naglasio da će izmjene zakona po prvi put definirati uvjete smještaja strane radne snage. Ministarstvo unutarnjih poslova donijet će pravilnik koji će regulirati standarde smještaja stranih radnika u Hrvatskoj, kako bi se poboljšali uvjeti u kojima strani radnici žive.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija