U FBiH osnovica za boračke invalidnine povećana na 1007,89 KM

U FBiH osnovica za boračke invalidnine povećana na 1007,89 KM


Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, donijela je tri ključne odluke u vezi s braniteljskim oblastima.

Prva odluka utvrđuje mjesečnu egzistencijalnu naknadu za razdoblje od jula do decembra 2024. godine u iznosu od 5,33 KM po mjesecu provedenom u oružanim snagama.

Drugom odlukom, osnovica za određivanje visine mjesečnih novčanih naknada korisnika boračko-invalidske zaštite u FBiH povećana je na 1.007,89 KM. Ova osnovica koristi se za utvrđivanje visine ličnih i porodičnih invalidnina za navedeno razdoblje.

Treća odluka utvrđuje osnovicu za isplatu mjesečnih novčanih naknada dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja i članovima njihovih porodica za razdoblje od jula do decembra 2024. godine, u iznosu od 808,53 KM.

Vlada je također usvojila izvještaj Federalnog ministarstva rada i socijalne politike o realizaciji programa podrške energetski siromašnim kućanstvima, koji je proveden uz tehničku podršku UNDP-a i financiranje Izaslanstva EU-a u BiH. Izvještaj ocjenjuje provedbu programa kao općenito uspješnu, iako su uočeni neki izazovi koje će biti potrebno adresirati u budućim sličnim inicijativama. Ključna preporuka je uspostavljanje jasnih pravnih okvira i adekvatnih baza podataka za ubrzanje i pojednostavljenje provedbe ovakvih mjera, te povećanje automatizacije i digitalizacije javne uprave.

Na prijedlog Federalnog ministarstva pravosuđa, usvojen je nacrt Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, koji je upućen u parlamentarnu proceduru. Ovim zakonom uređuje se zaštita prijavitelja nepravilnosti u FBiH, postupci prijave i zaštite njihovih prava, obveze subjekata na koje se zakon odnosi i druga važna pitanja.

Vlada je također usvojila nacrt Zakona o premjeru i katastru nekretnina, koji je upućen u parlamentarnu proceduru. Ovaj zakon ima za cilj unaprijediti upravljanje geodetskim poslovima i katastrom nekretnina, stvarajući moderni okvir usklađen s europskim standardima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija