Komšiluk Emraha I. porijeklom iz BiH: To je bila divna porodica

Komšiluk Emraha I. porijeklom iz BiH: To je bila divna porodica


Danas je spriječen teroristički napad u centru Minhena, a neposredni izvođač, 18-godišnji Emrah I., Austrijanac bosanskog porekla, ubijen je tokom razmjene vatre s policijom.

Austrijski mediji su posjetili Nojmarkt, gdje je Emrah I. živio sa porodicom, i izvještavaju o detaljnom pretresu koji je trajao čitavo popodne. Policija je pretražila njegovu kuću u ovom novom stambenom naselju, tražeći nove dokaze o radikalizaciji.

Komšiluk je opisivao porodicu kao izuzetno integrisanu i prijateljski nastrojenu. “Bio je zabavan, ostao sam u šoku kada sam čuo da je radikalizovan. Ne znam, možda je bio u nekim Telegram grupama, ali to sad niko ne zna. Ovako nije pokazivao da je radikalan,” rekao je jedan od tinejdžera iz neposrednog komšiluka. Slično mišljenje dijeli i ostatak komšiluka, koji ističe da je porodica bila vrlo druželjubiva.

Roditelji Emraha I. su se prije nekoliko godina doselili u ovo novo stambeno naselje, koje se nalazi nekoliko kilometara od starog centra Nojmarkta. Naselje je poznato po predivnim porodičnim kućama i dobro situiranim građanima. Komšije navode da se njihova kuća nalazi u blizini vrtića i škole, te da majka u naselju vodi frizerski salon. Emrah je imao i mlađeg brata.

Gradonačelnik Nojmarkta i regionalni lider partije SPÖ, David Eger Krancinger, izrazio je šok i zabrinutost zbog događaja: “Mislim da je cijeli grad u šoku. To samo dokazuje kako terorizam može biti među nama, a da nismo ni svjesni. Ovdje nema mjesta za ekstremiste.”

Mediji nisu uspjeli saznati da li je tokom pretresa pronađeno nešto sumnjivo, ali je izuzeto veliki broj ličnih predmeta.

Podsjećamo, Emrah I. je osumnjičen za pucnjavu u blizini izraelskog konzulata u Minhenu. On je dovezao vozilo do Dokumentacionog centra nacionalsocijalizma, nosio oružje i otvorio vatru na obližnju policijsku stanicu. Incident se desio na godišnjicu napada tokom Olimpijade 1972. godine, kada su palestinski teroristi ubili 11 izraelskih sportista u Minhenu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija