Porez na nekretnine čeka i građane BiH

Porez na nekretnine čeka i građane BiH


Sarajevski premijer Nihad Uk nedavno je iznio ambiciozan plan za regulaciju tržišta nekretnina u Sarajevskom kantonu, navodeći da je veliki broj nekretnina prazan i da cijene nisu realne. Cilj je “otkočiti” prazne nekretnine, smanjiti cijene najma i motivirati vlasnike stanova i poslovnih prostora da ih stave u promet. Uk smatra da bi veći broj dostupnih nekretnina na tržištu mogao dovesti do pada cijena najma i potaknuti investitore da ulažu u Sarajevu.

Prema stručnjacima, iako se često spominje problem praznih stanova, planirane mjere nisu nerealne. Problem praznih stanova i nerealno visoke cijene najma doveli su do situacije u kojoj su mnogi stanovi namjerno “pumpani” kako bi se povećala njihova cijena.

“U BiH ima mnogo praznih stanova, a cijene se napumpavaju kako bi se očajnim ljudima prisililo da plaćaju visoke kirije”, ističe stručnjak za nekretnine. On dodaje da je potreban porez na nekretnine kako bi se reguliralo tržište i približilo europskim standardima.

U Hrvatskoj će porez na nekretnine stupiti na snagu 2025. godine, a također će zahvatiti i dio građana BiH koji posjeduju nekretnine u Hrvatskoj. Maruška Vizek iz Ekonomskog instituta smatra da je ključno da stanovi prvenstveno služe za stanovanje, dok kratkoročni turistički najam ne bi trebao biti opterećen visokim porezima. U Hrvatskoj je trenutno čak 600 hiljada praznih stanova, a novi porez bi se plaćao u rasponu od 1 do 10 eura po kvadratu, ovisno o lokalnim vlastima. Porez će izuzeti nekretnine koje se koriste za stanovanje, dugoročni najam i one koje nisu prikladne za život.

Uvođenje poreza na neiskorištene nekretnine u BiH moglo bi potaknuti najam ili prodaju tih stanova, smanjiti broj praznih zgrada i pritisak na cijene nekretnina. Planira se uvođenje stimulativnih mjera za vlasnike nekretnina koje daju u najam, kao što su porezne olakšice ili subvencije za stambene jedinice. Također se razmatra reguliranje ulaganja u nekretnine, postavljanje ograničenja za investitore kako bi se spriječile špekulativne kupovine i gradnja bez stvarne potrebe na tržištu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija