Foto: misbih.ba
Glamoč: Broj stanovnika mali, ali lista afera preduga

Glamoč: Broj stanovnika mali, ali lista afera preduga


Unatoč tome što ima samo 3.860 stanovnika prema popisu iz 2013. godine, Glamoč se nije uspio izmaknuti problemima koji opterećuju cjelokupno društvo u Bosni i Hercegovini, a to su prije svega korupcija, kriminal i nepotizam.

Medijska analiza sadržaja objavljenih o ovoj općini, pokazuje da je od lokalnih izbora u oktobru 2020. godine Glamoč bio epicentar nekoliko značajnih afera vezanih za sumnjivo trošenje javnog novca.

Na izborima 2020. godine, Nebojša Radivojša iz SNSD-a odnio je pobjedu s 858 glasova, što čini 45,28% glasova birača, ostavivši iza sebe kandidate SDA i SDP-a, kao i dva nezavisna kandidata.

Sada dominira stranka Milorada Dodika s četiri mandata, dok SDA i SNS FBiH imaju po dva mandata, a sedam drugih stranaka osvojilo je po jedan mandat.

U lokalnom parlamentu, koalicija SNSD-HDZ pokazuje solidnu funkcionalnost, što odražava i dobre odnose na državnom nivou između njihovih lidera, Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Glamoč, jedna od najvećih općina po površini u Bosni i Hercegovini, s relativno malim brojem stanovnika, nije postao primjer domaćinskog poslovanja. Naprotiv.

Vatrogasno vozilo “pojelo” 90.000 KM

Nepravilnosti u nabavci vatrogasnog vozila i kamiona za smeće Portal Gerila je izvijestio o dvije sumnjive nabavke koje je izvela općina u aprilu prošle godine. Prva afera uključivala je kupovinu polovnog vatrogasnog vozila sa vidljivim oštećenjima, za koje je plaćeno 140.000 KM, iako je vozilo na online oglasniku navedeno za 24.900 eura.

Isti dobavljač i za kamion za odvoz smeća

Afera uključuje nabavku kamiona za smeće, gdje je jedina ponuda također došla od tvrtke “RIF POST” DOO iz Živinica, sa cijenom od 50.000 KM.

Općina prepustila svoj udio privatniku: Dobio unosan posao s vjetroelektranama

Skandalozna prodaja suvlasničkog dijela u vjetroelektranama Još jedna velika afera koju je otkrila Gerila tiče se prodaje 16% suvlasničkog dijela općine u vjetroelektranama za samo 1.600 KM, što je dio projekta vrijednog 250 miliona eura.

Poljoprivrednici ostali praznih džepova: Gdje su nestali i izgubljeni milioni

Poljoprivrednici izgubili milijune zbog administrativnih propusta Poljoprivrednici u Glamoču izgubili su milione maraka zbog administrativnih propusta i isteka ugovora o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta, što ih je koštalo prava na poljoprivredne poticaje.

Zapošljavanje: Supruga, nekvalificirana, zaposlena

Nepotizam u tamošnjoj srednjoj školi Bivši direktor Srednje škole “Tin Ujević” nezakonito je zaposlio svoju suprugu na mjesto školske bibliotekarke, umjesto kvalificirane mlade profesorice, što je izazvalo dodatne kontroverze i pravne posljedice.

Kršen Zakon o javnim nabavkama

Kršenje zakona o javnim nabavkama Ured za reviziju FBiH je utvrdio više slučajeva kršenja Zakona o javnim nabavkama u Glamoču, uključujući nabavke za izgradnju sportske dvorane i sanaciju zgrade općinske uprave



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija