Foto: Crna Hronika
Mladi u Sarajevu na protestima zbog neisplaćenih subvencija: Umorni od neispunjenih obećanja

Mladi u Sarajevu na protestima zbog neisplaćenih subvencija: Umorni od neispunjenih obećanja


Mladi građani Sarajeva danas su izašli na ulice kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog neisplaćenih subvencija za kupovinu stambenih objekata, koje su im obećane od strane Vlade Kantona Sarajevo.

Umjesto dogovorenih 10.000 KM, mladima je isplaćeno svega 4.800 KM, dok je ostatak od 5.200 KM odbijen uz obrazloženje da nema finansijskih sredstava.

“Izlazimo na proteste, i nije samo zbog novca! Danas ćemo mi mladi izaći na ulice, ne samo zbog onih famoznih subvencija od 12.000 BAM koje su nam obećali, a isplatili tek 4.800 BAM. Ovo je mnogo više od novca. Ovo je znak da smo umorni. Umorni od neispunjenih obećanja, od toga da nas smatraju naivnima, da mogu da nam obećavaju kule i gradove, a na kraju nas iznevjere i misle da ćemo to samo tako prihvatiti”, saopćili su.

Ističu kako protest nije politički motiviran niti povezan s bilo kojom strankom, već se radi o borbi za dostojanstvo i pravo mladih na transparentnost i odgovornost vlasti.

“Ovo je pitanje našeg dostojanstva. Mi mladi imamo pravo da se borimo za bolju budućnost, a ne da konstantno gledamo kako nas iznova varaju i obmanjuju. Izaći ćemo na ulice da pokažemo da nas ima, da se nismo predali i da nećemo šutjeti. Znam da će nas mnogi etiketirati, reći da smo ‘botovi’ nekih stranaka, kao što to obično biva kad se protestuje protiv vlasti. Ali neka bude jasno – ovaj put nema stranačkih interesa iza nas. Mi smo ovdje zbog sebe, zbog naše budućnosti. Kada nas neko iznevjeri, ne može nas više pridobiti floskulama o boljoj budućnosti – mi je tražimo sami, sada.”

Protestanti zahtijevaju ispunjenje obećanih subvencija i sistemsku promjenu u načinu ophođenja prema mladima.

Premijer Nihad Uk je ranije izjavio kako trenutni budžet ne može podržati isplatu dodatnih 5.200 KM, te da nema zakonskog uporišta za tu isplatu. Ministarstvo komunalne privrede pokušava pronaći rješenje kroz preraspodjelu neiskorištenih sredstava drugih ministarstava u toku 2024. godine.

Foto: Crna Hronika

Foto: Crna Hronika



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija