Hasanović inicira zakon za oslobođenje PDV-a na prvu nekretninu za mlade

Hasanović inicira zakon za oslobođenje PDV-a na prvu nekretninu za mlade


Zamjenik ministra finansija i trezora BiH, Muhamed Hasanović, apelirao je na institucije i parlamentarce da podrže i usvoje zakon koji predviđa oslobađanje od plaćanja PDV-a pri kupovini prve nekretnine za građane Bosne i Hercegovine.

“Naše ministarstvo je pokrenulo postupak za usvajanje zakona koji bi omogućio građanima da prilikom kupovine prve nekretnine ne plaćaju PDV. Očekujemo da će Parlament BiH i ostale institucije brzo djelovati kako bi se ovaj zakon usvojio bez nepotrebnih kašnjenja”, istakao je Hasanović.

Zakon bi se primjenjivao isključivo na fizička lica koja još uvijek nisu riješila svoje stambeno pitanje. Hasanović je naglasio da pravna lica neće biti obuhvaćena ovim zakonom.

Predviđeno je da oslobađanje od PDV-a obuhvati 40 kvadratnih metara po osobi, s dodatnih 15 kvadratnih metara za svakog dodatnog člana domaćinstva.

“Inicijativa proizilazi iz naše trajne obaveze da omogućimo bolje uslove za rješavanje stambenih pitanja, posebno za mlade i porodice koje se prvi put susreću s kupovinom nekretnine. Ovo oslobađanje od PDV-a znatno će umanjiti finansijski teret na građane, olakšati ulazak u tržište nekretnina i stimulirati rast naše građevinske industrije”, dodao je Hasanović.

“Stabilno stanovanje ključan je faktor sigurnosti i stabilnosti građana, a pristupačno stanovanje smatramo temeljem ekonomskog i društvenog napretka. Očekujemo široku podršku za ovu inicijativu, sve do konačnog usvajanja zakona”, zaključio je zamjenik ministra finansija i trezora BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija