Drva, uglja, i peleta ima, ali kupaca je sve manje

Drva, uglja, i peleta ima, ali kupaca je sve manje


Jednostavno nema prodaje. Osamnaest godina smo u ovom poslu, ovo je godina sa prodajom drveta i uglja i briketa i peleta nikad nije bilo da se jednostavno nije tražilo, kaže Radomir Stojanović, vlasnik kompanije za prodaju ogrjeva

Mjesec septembar u znaku je nabavke ogrjeva, što je jedan od značajnijih udara na džep građana. Da se kriza osjeti, pokazuje i situacija na tovarištima, gdje radnici kažu da ne pamte slabiju prodaju.

Dok se jedni nadaju toploj zimi, drugi dopunjuju prošlogodišnje zalihe koje su ostale. Firme koje prodaju drva pripremaju pelеte koje ovih dana na stovarištima čekaju kupce.

Međutim, kupaca, kako navode, nikada manje.

– Jednostavno nema prodaje. Osamnaest godina smo u ovom poslu, ovo je godina sa prodajom drveta i uglja i briketa i peleta nikad nije bilo da se jednostavno nije tražilo – kaže za BHRT Radomir Stojanović, vlasnik kompanije za prodaju ogrjeva.

To potvrđuju i sami kupci. Dio njih se uzda u ostatke prošlogodišnjih zaliha, dok je drugima problem novac. S druge strane, sve je više i onih koji prelaze na grijanje na struju, pa griju samo prostorije u kojima borave. Iako se cijene, kako navode prodavači, nisu mijenjale u odnosu na prošlu godinu, kriza se, ipak osjeti.

– Metar cijepanog drveta je 150 KM, peleta 1,8 je 260 maraka i imamo ugalj Ugljevik i Kreka koji koštaju po 220, a Doboj je 200 KM – navodi Radomir Stojanović.
Prosječnom domaćinstvu, koje posjeduje individualno ložište, za jednu sezonu grijanja potrebno je od pet do 10 kubnih metara drveta ili pet tona uglja, odnosno tri do pet tona peleta ako se griju na pelet.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija