Voda koja ne zadovoljava standarde također povučena s bh. tržišta

Voda koja ne zadovoljava standarde također povučena s bh. tržišta


Tržište Bosne i Hercegovine suočava se s čestim povlačenjem proizvoda koji ne zadovoljavaju propisane standarde kvalitete, uključujući hranu i piće.

Kupci očekuju da proizvodi koje nabavljaju budu sigurni, pouzdani i ispravni, ali se nažalost često susreću s onima koji su daleko od očekivanog.

Jedan od takvih primjera je i nedavno povučena izvorska voda “Studena” u pakovanju od 1,5 litara, porijeklom iz Hrvatske, zbog vizualno potvrđene prisutnosti crnog taloga na dnu boce.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je obaviještena o ovom problemu kroz sistem brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF).

S obzirom na utvrđene nedostatke, voda “Studena” označena je kao neispravna i potencijalno štetna za zdravlje, što je dovelo do njene hitne evakuacije s polica.

Proizvod nije u skladu s odredbama Zakona o hrani (Službeni glasnik BiH, broj 50/04), a njeni kupci pozvani su da vratiti kupljene boce na mjesto kupovine gdje im stoji opcija povrata novca ili zamjene proizvoda.

Povlačenje ovog proizvoda samo je jedan u nizu sličnih slučajeva koji ukazuju na značajne izazove s kojima se susreće domaće tržište u smislu kontrole kvalitete proizvoda koji se nude potrošačima.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija