Najrazvijeniji u FBiH su sarajevske općine

Najrazvijeniji u FBiH su sarajevske općine


Sarajevo, Mostar, Tuzla, ali i gradovi kao što su Široki Brijeg, Tešanj i Čitluk nalaze se na vrhu ljestvice najrazvijenijih jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH. Iako bi mnoge iznenadilo da su među najrazvijenijim općinama i one koje su višestruko manje od velikih gradova, ovaj rezultat nije neočekivan za one koji prate ekonomsku sliku i životni standard povezan s razvijenom poslovnom zajednicom.

Prema istraživanju Federalnog zavoda za programiranje razvoja, koji je izradio kartu ekonomske razvijenosti, u obzir je uzeto pet ključnih pokazatelja: prihodi od poreza na dohodak po stanovniku, stepen zaposlenosti, kretanje stanovništva, udio starog stanovništva te stepen obrazovanja radne snage.

Na vrhu ljestvice, očekivano, nalaze se sarajevske gradske općine i one koje gravitiraju Sarajevu, poput Centra, Novog Sarajeva, Ilidže, Vogošće i Trnova. Među najrazvijenijima su i Mostar, Tuzla, Doboj-Jug, Široki Brijeg, Goražde, Čitluk i Tešanj.

Ovi pokazatelji ekonomske snage, kombinovani s visokim životnim standardom, jasno ukazuju na važnost poslovne zajednice i lokalne ekonomije u razvoju ovih općina.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija