Foto: Crna-Hronika
Podignuta optužnica protiv Denisa Stojnića

Podignuta optužnica protiv Denisa Stojnića


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Stojnić Denisa, rođenog 1980. godine u Sarajevu, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je, u periodu tokom 2021. i 2022. godine, koristeći počasnu iskaznicu OSA-e BiH, kao i svoje u javnosti i društvenim mrežama eksponirane česte kontakte sa nekadašnjim direktorom OSA-e BiH Osmanom Mehmedagićem, od tri osobe zahtijevao i primio novčane iznose od 20 000 KM, 25 000 eura i 24 000 KM.

Optuženi je novčane iznose zahtijevao i primio kako bi iskoristio svoj uticaj i položaj te posredovao da se navedenim osobama ukinu izrečene mjere o postojanju sigurnosne smetnje za pristup tajnim podacima, odnosno mjere kojima su proglašeni prijetnjom po nacionalnu sigurnost, prijetnjom za javni poredak, javni red i mir ili sigurnost Bosne i Hercegovine, te im je prijetilo protjerivanje iz BiH.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo – primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem iz člana 219. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH zatražilo je oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženog.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, koji je istu i potvrdio.

Postavlja se pitanje da li je Sud Bosne i Hercegovine nadležan za slučaj Denisa Stojnića jer prije par dana je sličan predmet “Mustafe Vrabca” odbačen je nije bio u nadležnosti Suda Bosne i Hercegovina.

Sud potvrdio da Vrabac koji se lažno predstavljao kao istražitelj Tužilaštva BiH nije kriv



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija