Nastavlja se suđenje Dodiku i Lukiću sutra: Ključni svjedoci na redu

Nastavlja se suđenje Dodiku i Lukiću sutra: Ključni svjedoci na redu


Sutra će se pred Sudom Bosne i Hercegovine nastaviti proces protiv Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republike Srpske, i Miloša Lukića, vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika RS”.

Goran Bubić, Dodikov branilac, potvrdio je za Srna agenciju da će se na sutrašnjem ročištu, zakazanom za 13:00 sati, saslušati Dalibor Panić.

Panić, generalni sekretar Vlade RS i član Upravnog odbora “Službenog glasnika”, svjedočit će na zahtjev Lukićeve odbrane.

Na posljednjem ročištu, održanom 18. septembra, svjedok Bosan Bosančić, generalni sekretar Narodne skupštine RS i predsjednik Upravnog odbora “Službenog glasnika”, izjavio je da direktor glasnika nema pravo da odbaci zakone usvojene u Narodnoj skupštini RS.

Prema njegovim riječima, takav postupak bio bi direktan napad na ustavni poredak.

Također, Bosančić je naglasio da Ured visokog predstavnika (OHR) ne posjeduje mandat da zabranjuje objavljivanje zakonskih rješenja, jer takve nadležnosti nisu predviđene za visokog predstavnika niti OHR. Dodao je da samo entiteti i institucije u BiH imaju ovlasti za donošenje zakona, što je jasno određeno zakonima i ustavom Republike Srpske.

Nakon ročišta, advokat Bubić izjavio je da svjedočenje Bosančića jasno pokazuje da visoki predstavnik ne igra značajnu pravnu ulogu u Bosni i Hercegovini de jure.

Dodik je komentarisao da aktuelni visoki predstavnik Christian Schmidt krši zakone, a po njegovom mišljenju, pravni poredak u BiH narušavaju i Tužilaštvo BiH te podanici tužioci.

Tužilaštvo BiH optužuje Dodika i Lukića za nepoštovanje odluka Christiana Schmidta, zbog čega su pod istragom Suda BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija