Ko je od privatnika isplatio jednokratnu pomoć radnicima?

Ko je od privatnika isplatio jednokratnu pomoć radnicima?


U julu ove godine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je uredbu koja omogućava poslodavcima da zaposlenima isplate pomoć do maksimalno 2.768 maraka do kraja godine.

Prema pravilima Vlade, poslodavci su obavezni najkasnije do 15. dana u mjesecu, za prethodni mjesec, dostaviti Poreznoj upravi izvještaj o isplaćenim sredstvima ili njihovom dijelu.

Iz Porezne uprave Federacije BiH, stigli su podaci o broju poslodavaca koji su isplatili pomoć i visini isplaćenih iznosa, mada nisu razlikovali koliko je privatnih, a koliko javnih firmi učestvovalo.

U julu je 1.032 poslodavaca isplatilo ukupno 7.584.280,09 maraka za 19.109 radnika.

U avgustu je 1.817 poslodavaca isplatilo 20.924.888,47 maraka za 48.842 radnika.

Do 20. rujna, isplaćeno je 4.329.049 maraka za 15.233 radnika od strane 353 poslodavca.

“Izvještaji o isplatama se stalno ažuriraju, te se brojke mogu mijenjati sve do konačne obrade pristiglih podataka”, ističu iz Porezne uprave.

Admir Čavalić, federalni zastupnik i ekonomski stručnjak, izrazio je zadovoljstvo odgovorom Vlade FBiH na njegovu kritiku zbog nedostatka službenih evidencija o ovim isplatama.

Prije nisu postojali podaci o broju poslodavaca koji su pružili ovu vrstu pomoći, niti o tome koliko ih je iz privatnog ili javnog sektora.

“Poslodavci su sada dužni dostaviti podatke Poreznoj upravi koja zatim informacije prosljeđuje Ministarstvu financija, odnosno Vladi FBiH. Očekujemo da ćemo na početku sljedeće godine imati potpune statistike o učinkovitosti ove mjere”, rekao je Čavalić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija